Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. május 27., szerda

Tökfőzelék - Szezámos fasírt


A címet, hogy reformosan bárhogyan átírhatnám, hogy: vegásan, fitten, lúgosan,... lényege, hogy aki szereti a magyar hagyományos ízeket annak nem kell elkeserednie, ha valami egészségeset szeretne enni.
Csupán az alapanyogat kell felcserélni, és az előnnye, hogy így már egy "lúgosító " ételt kapunk , amelyekből akár többet is megehetünk, egészségünkre válik.
A lúgosító ételek előnye amelett, hogy fiatalon tartanak bennünket, hogy rendkívűl módon fogyhatunk tőlük, ha némi súlyfelesleggel rendelkezünk, tapasztalatból mondom.
Mennyiségi táplálkozás helyett, a minőségi táplálkozásra kell átállni!
Lényeges pont ennél a táplálkozásnál, hogy napi szinten fogyasszunk nyers salátát ( zöldségeket).
Mivel a nyers "zöldek" lúgosítják a legjobban szervezetünket, és hacsak nem erősen vegyszerezettek , nem hagynak maguk után méreganyagot, gyorsítják az anyagcsere folyamatokat.
Tehát minden főétkezéshez, főleg nyáron nagy tál vegyes salátát ajánlok, természetesen az öntet sem mindegy , de erről egy késöbbi fejezetben!

Tökkfőzelék szezámos fasírttal - Kerti vegyes saláta

Hozzávalok: ( 4 fő részére)

1 közepes tök
oliva olaj
1 kávéskanál tengeri só
4 evőkanál barna rizsliszt ( sűrítéshez)
1 250ml növényi tejszín ( Pl.: zab,- vagy rizs tejszín )
1 kis dobozos szójajoghurt
friss kapor apróra vágva
1/2 citrom leve

A tököt ha zsenge nem tisztítom meg a héjjától, csak lereszelem, kevés oliva olajon a sóval megpárolom, ha megpuhult felöntöm a növényi tejszínnel és belekeverem a barna rizslisztet. Kevergetés melett tovább főzőm amíg a kívánt sűrűséget eléri.
Majd hozzákeverem a szójajoghurtot, ízesítem kevés fokhagymával és az apróra vágott kaporral, fél citrom levével savanyítom.

Szezámos fasírt:

250g szezámos fasírtpor ( refor,-bio boltokban kapható, előre fűszerezett!)
2 cikk fokhagyma
1 evőkanál oliva olaj
zsemlemorzsa ( én a Kalmár féle tönköly zsemlemorzsát használom)
pálmazsír , vagy olaj a sütéshez. ( pálmazsír előnye, hogy sokkal magasabb hőfokot kibír, mint a hagyományos olajok így nem képződne sütés alatt rákkeltő anyagok az olajban)
250ml víz

Az előre előkészített fasírtport felöntöm a meleg vízzel, összekeverem és kb. 20 percig pihentetem, majd pogácsákat formálok belőle és a zsemlemorzsában meghenpergetem, az előre forrósított pálma zsírban, vagy olajban aranybarnára sütöm!

Süthető sütőben is zsiradék nélkűl.



Kerti vegyes saláta


Szezonális zöldségeket, saláta, uborka, paradicsom, újhagyma,tetszőleges mennyiségben felaprítom és olívás-citromos dresszinggel nyakon öntöm, jelen esetben mungóbab csírával és petrezselyem zölddel gazdagítottam!