Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. január 30., szerda

"Karamellás" Almatorta mandulával


Én is olyan vagyok a saját konyhámban, mint a legtöbb háziasszony, hogy azokat az ételeket, recepteket részesítem előnyben amelyek gyorsan elkészíthetőek és mégis finomak, nálam mint tudjátok az egészséges szempont is fontos helyen áll! Ezért igyekszem olyan recepteket kreálni amelyeknél  az egyszerűség, gyorsaság dominál.
Ilyen ez az almatorta is, amely körtével is nagyon finom. Karamella ebben az esetben az aranyló agave szirup amelynek alacsony a glikémiás indexe, de ha igazán karamellás íz hatást szeretnétek akkor a tetejét kókuszcukorral is megszórhatjátok, amely hasonló pozitív élettani hatásokkal rendelkezik:

A kókuszvirág nektárjából nyerik, melyből alacsony hőfokon elpárologtatják a nedvességet. A kíméletes eljárásnak köszönhetően a kókuszvirág cukor nem veszíti el értékes vitamin és aminosav tartalmának jelentős részét, azok bekerülnek a szervezetünkbe. Tartalmazza a B1, B2, B3 és a B6-vitaminokat, valamint 16 féle aminosavat. Ezen kívül kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat.
Glikémiás indexe 35 (kristálycukor: 70, nádcukor: 68, legtöbb méz: 55), ezért fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják.




Hozzávalók:

150 g világos tönkölyliszt
50 g mandula liszt
100 g szeletelt mandula
100 g bio, olvasztott margarin
80 g nyírfacukor ( glikémiás index:7)
1 tasak foszfátmentes sütőpor
400 ml víz
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
késhegynyi bourbon vanília
1 kk őrölt fahéj

2 evőkanál agave szirup, vagy 1-2 evőkanál kókuszcukor

2-3 db alma meghámozva, kicsumázva

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, nyírfacukor, vanília, majd hozzáadjuk a vizet, olvasztott margarint, citrom levét, héját és robotgép segítségével összedolgozzuk. A szeletelt mandulát pedig utólag keverjük bele, hogy ne törjük össze a mandula szirmokat.
Egy gyümölcstorta formát kikenünk kevés zsiradékkal és beleöntjük a tésztát, a 0,5 cm-es karikákra vágott almát pedig ráhelyezzük körbe, körbe a tetejére, megszórjuk a kókuszcukorral és előmelegített sütőben 180 C fokon 25 percig sütjük. Ha agavet használunk akkor a végén csorgassuk rá, a még forró süteményre. A legvégén megszórjuk az őrölt fahéjjal.

Alapozzunk együtt egy egészségesebb, lúgosító életmódra!





Pénteken, azaz februártól 1.-től indul az ingyenes levélsorozat amelynek segítségével belevághattok egy egészségesebb, lúgosító életmódba, továbbá ennek segítségével felkészülhettek a nagy tavaszi közös méregtelenítésre is!
Ideális azok számára is akik érzik, hogy változtatásra lenne szükségük, de nem tudják, hogy pontosan milyen dolgokon, szokásokon is változtassanak?!
Az ingyenes levélsorozatra itt az oldalon a jobb felső sarokban tudtok feliratkozni az - Alapozzunk együtt - feliratkozó ablakban!
Mindjárt itt a tavasz, használjátok ki az évszak váltást és váltsatok egy tudatosabb életmódra!