Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. július 23., csütörtök

Fokhagymás girosz- szejtán, salátával


Szejtánt úgy kezeljük, mintha hús lenne, végülis az, csak ép nem állati, hanem búza hús. Magas a fehérje tartalma ( Kb. 70%) ehez mérten társíthatjuk más ételekkel. Vacsorára ideális társítás nyers zöldségekkel, salátával.


Hozzávalók:

kb.200 g kész szejtán
2 evőkanál olíva olaj
2 cikk fokhagyma
1 kávéskanál majoránna
só, bors
girosz fűszerkeverék ( én az arabnál vásárolom, eredeti fűszerekből készül, mindenféle adalékoktól mentes, Ez adja meg igazán azt a jellegzetes girosz ízt.)
Úgy járunk el, mintha csirke mell csíkokat pirítanánk.

Fel csíkozzuk a szejtánt és kevés olíva olajon megpirítjuk a fel aprított fokhagymát, majd rá dobjuk a szejtán csíkokat, közben fűszerezzük, addig pirítjuk amíg minden oldaluk megpirult.
Nyers salátával, olíva bogyóval tálaljuk.

Padlizsán krém erdélyiesen




Említettem, hogy nagyon szeretem a padlizsán krémet:)! Nyár nem múlhat el a kinti grillen sütött padlizsánból készített krém nélkül.
Ha hozzáfog az ember érdemes nagyobb adagot készíteni. Mint említettem akkor a legjellegzetesebb az íze amikor kint parázson sütjük meg a padlizsánokat!
Régen anyukám mindig kint sütötte a kertben, ő viszont több kg. padlizsánt megsütött és télire is rakott el belőle.
Most csak kis adagot készítettem és sütőben, nem parázson.


Hozzávalók:


2-3 db padlizsán
1/2 kávéskanál só
1/2 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1/2 citrom leve
5-6 evő kanál olíva olaj, vagy hidegen sajtolt napraforgó olaj

A padlizsánokat megmossuk, megszurkáljuk ( fontos lépés:), előfordult, hogy kihagytam és felrobbantak a sütőben, vacsora helyett a sütőt takarítottam...
Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, időnként megforgatjuk. Legfinomabb, akkor lesz jellegzetes íze, ha kint sütjük a parázson a padlizsánokat!
Ha megsültek, picit hűlni hagyjuk és le húzzuk a héját, majd a padlizsán húsokat bot mixerrel, picit darabosra turmixoljuk.
Vagy hagyományos fa késsel aprítjuk, ahogyan Erdélyben is teszik, akkor lesz igazán darabos.
Belereszeljük a hagymát, fokhagymát, sózzuk és apránként adjuk hozzá az olíva olajat miközben folyamatosan kavarjuk. Citrom lével mégegyszer összekeverjük.
Kitűnő pirítóssal, paradicsommal, kétszersülttel, kenyérrel.
Akár előételnek is adható , vagy saláta mellé.