Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. március 18., hétfő

Tavaszi Székelykáposzta

 

Az, hogy egészségesebben táplálkozunk egyáltalán nem azt jelenti, hogy lemondunk kedvenc ételeinkről, a hagyományos konyha ízeiről, csak másképpen és részben más alapanyagokat használunk!
Ez a recept újfent egy erdélyi recept, amelyet anyukám reformált át, a fűszerezés maradt és a tavaszi ízhatást a zöldfűszerektől kapta! Használhatunk tetszőleges zöldfűszert, nekem a választásom most a kaporra esett. Bármelyik évszakban fogyaszthatjuk, de tény, hogy ez inkább egy télies recept. Az időjárás újra hidegre fordult a tavasz ellenére és ilyenkor visszanyúlunk a táplálóbb ételekhez.

Hozzávalók:
( 4 fő részére)

750 g Savanyú, vágott káposzta, természetes savanyítású, nem ecetes!
2 fej vöröshagyma
2  kk édesnemes őrölt piros paprika
1 kk őrölt kömény
1 kk himalaya só
1/2 kk őrölt fekete bors
1/2 kk morzsolt borsika fű
friss kapor apróra vágva
1 db piros kaliforniai paprika
3 cikk fokhagyma
2 evőkanál kókusz olaj
8 evőkanál barna rizs előre megfőzve

250 g szejtán : Recept!

A káposztát előre megfőzzük annyi vízben amennyi ellepi, éppen roppanósra. Közben a hagymát, paprikát apró kockára vágjuk és a kókusz olajon puhára pároljuk, gyakorlatilag készítünk egy pörkölt alapot, mint a hagyományos verziónál, fűszerezzük a piros paprikával, sóval, borssal, köménnyel és hozzáadjuk a felkockázott szejtánt, káposztát, főzött barna rizst, hozzáadjuk a préselt fokhagymát is. Az egészet fedő alatt 5-10 perc alatt összefőzzük.
Növényi tejföllel, vagy növényi tejszínnel tálaljuk!