Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. június 23., vasárnap

Panna Cotta Eperkrémmel


Ezzel az toszkán eredetű desszerttel térek vissza rövid szabadságom után, igazán nyárias desszert, finom, könnyű és jól behűtve tálalható! Természetesen ez a verzió teljesen megreformált:  tej,-tojás és cukormentes, a panna cotta pedig amúgy is gluténmentes.  Könnyen elkészíthető, gyors recept, a hűtési időt kell kivárni csupán.
A panna cotta jelentése: Főzött tejszín, főtt tejszín...

Hozzávalók: 6 kis csészével

400 ml vaníliás rizs tej
400 ml kókusztejszín
2 teáakanál agar-agar ( vagy más növényi zselésítő)
1 kk vanília őrlemény
csipet himalaya só
2 evőkanál méz
1-2 evőkanál nyírfacukor ( az édesítés ízlés szerint, a méz kihagyható)

Eperkrém: ( Elég tálalás előtt elkészíteni)

350 g friss eper
1 evőkanál nyírfacukor vagy méz
1/2 citrom leve és reszelt héja
200 ml kókusz tejszín
1 kk agar-agar vagy útifűmaghéj őrlemény

A megmosott, tisztított epret a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk.

Panna Cotta elkészítése:

A kókusztejszínben elkeverjük a vaníliát, a mézet, nyírfacukrot és felmelegítjük, hogy a nyírfacukor feloldodjón.  A rizstejben pedig hidegen elkeverjük az agar-agart és állandó keverés mellett, lassú tűzön felforraljuk. Amikor elérte a forráspontot lehúzzuk a lángról és állandó keverés mellett a kókusztejszínes egyveleghez öntjük, lassú tűzön, állandó keverés mellett újra felforraljuk.
Kis kávés vagy pudingos csészéket átöblítünk vízzel.

Tipp: Frissen tartó fóliával is kibélelhetjük a pohárkákat, hogy biztosan kiboruljanak.

Állandó keverés mellett kicsit hűtjük a masszát, majd még melegen ( nálam forró volt, de nem tűzforró), beleöntjük a pohárkákba és négy óra hosszára a hűtőszekrénybe tesszük.
Desszertes tányérra borítjuk a kihűlt panna cottakat és az eperkrémmel tálaljuk.