Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. november 20., szombat

Tofi Rudi

Hihetetlen mit meg nem teszünk mi Anyák:)! Az én Kis Drágám imádja, vagyis imádná a Túró Rudit, viszont van egy kis tejcukor érzékenységünk, meg amúgy sem szívesen adok neki tejtermék alapú élelmiszereket a nyák képző hatásuk miatt !
Viszont a  kedves Nagyi megismertette vele! És valljuk be valóban , mi magyarok büszkék lehetünk erre a könnyű és egyszerű, de mégis ízletes nyalánkságra! Habár nagyon sok kisgyerek tejérzékeny és sajnos elolvasva az igazi Rudi összetételét, hát nem igazán csak természetes anyagokat tartalmaz!
Miért nem gondolnak azokra is akik például tejcukorérzékenyek, vagy csak egyszerűen nem szívesen ennének tejterméket, fogyóznak, lúgosítanak stb!?
Pedig a recept egyszerű, (igaz kissé időigényes ) és szerintem lennének vevők a natúrabb, karcsúsítóbb, vegán Rudira:)
Készítettem rögtön 10 db-ot, nem éppen a karcsúbb fajtából.
Nem lettek annyira szabályosak, viszont az ízük "igazi" volt. Próbáljátok ki!
Ezt a receptet ajánlom mindenkinek aki: vegán, tejcukorérzékeny, candida diétán van, fogyókúrázik, lúgosít, és mindenkinek aki szereti a Túró Rudit:).




Hozzávalók ( 10-12 db)

300 g natúr tofu
2 evőkanál tönköly dara, vagy 3 evőkanál kukorica keményítő
1 dl növényi tej
1/2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
1/2 ampulla tiszta, természetes citrom aroma ( bioboltokban kapható)
késhegynyi borbob vanília,
200 ml kókusz krém, vagy más növényi tejszín ( pl: rizs,-zab,-szója tejszín)
2 kávéskanálnyi agar-agar ( növényi zselésítő)

Bevonó:

100-150 g cukormentes étcsoki bevonó
150 g kókusz, vagy pálmazsír





A tofut lereszeljük, összekeverjük a  tönköly darával vagy keményítővel, növényi tejjel, xilittel, citrom lével és a citrom reszelt héjával, vaníliával, kókusz krémmel.

Tipp: A keményítőt és az agart-agart, mint  kötőanyagot, előre ha összekeverjük a xilittel és így szórjuk a masszába, egyenletesen elkeveredik és nem csomósodik a későbbiekben.

Turmix gépben homogén állagúra turmixoljuk az összetevőket.
Ezt a krémet alacsony hőfokon, állandó keverés mellett főzni kezdjük, amíg egy sűrű masszát nem kapunk.
Hagyjuk picit hűlni, majd a krémet hűtőbe tesszük, hogy a későbbiekben könnyebben formálható legyen.

Tipp: Aki idő hiányban szenved teheti a mélyhűtőbe is! ( figyelni kell azért, hogy ne fagyjon meg, célszerű időnként megkeverni.!)

Bevonó: Az étcsokit a pálmazsírral alacsony lángon olvasztani kezdjük, vízgőz felett.

 Egy egyenes felületen hosszú nudlit formálunk a masszából enyhén beolajozott kézzel, majd ezt a nudlit daraboljuk, tetszőleges hosszúságú rudakra.
Egy kiolajozott alufóliára helyezzük őket és egyenként bevonjuk a folyékony étcsoki bevonóval.
Majd hűtőbe tesszük és hagyjuk állni 2-3 óra hosszát, hogy kellően megdermedjen a csoki réteg.




Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon