Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. június 18., hétfő

Gaspacho - Nyers Hűsítő leves


Nyáron nem éppen a szezonjukat élik a gőzölgő, tartalmas levesek.
 Viszont vannak akik a "leveses" kategóriába sorolhatóak.
Ilyen az én kislányom is, az ebéd számára csonka leves nélkül.
Az alábbi leveseket a Fittanyuka - Nyári főzőtanfolyamon készítettük el.
Hatalmas előnyük, hogy gyorsan  elkészíthetőek, így percek alatt leves vagy akár, mint frissítő formában az asztalra varázsolhatjuk őket.
A nyári melegben előtérbe kerülnek jobban a nyers ételek, saláták, turmixok.
Ilyenkor szinte nemis kívánunk mást.
 Érdemes ezt az időszakot kihasználni és vitamin-ásványi anyag raktárainkat feltölteni.

Tipp: Továbbá a nyers ételek kitűnően segítik a szervezetünk tisztulását, a pH egyensúly helyreállítását. Ezen belül is leginkább a zöldségek.


Minkét leves Gaspacho, az egyik uborkás változat, a másik pedig a paradicsomos,hagyományos, spanyol recept szerinti.

Könnyen elkészíthetjük, finom, hűtő hatásúak, kifejezetten az uborkás változat, mivel köztudott, hogy az uborka nagyon jól hidratál és hűti a májat!




Uborkás Gaspacho leves


(4-6 főre)


3 db közepes kígyóuborka (apró- citrom reszelőn lereszelve)
1 kk himalaya só
1 kk örőlt kömény
1 evőkanál bio mustár
1 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
1 citrom leve és reszelt héja
1 csokor kapor
1,5 dl szója joghurt,- 1.5 dl kókusz tejszín

Az uborkát  lereszeljük, a kaprot felaprítjuk és a kapor kivételével az összetevőkkel összeturmixoljuk.
Megszórjuk a kaporral és jól behűtve tálaljuk!



Eredeti-paradicsomos Gaspacho leves
(4-6 főre)

Alap lé:

1 kg lédús paradicsom
2-3 evőkanál  hidegen sajtolt olíva olaj
2 evőkanál citromlé
1-2 cikk préselt fokhagyma
1 kk  himalaya só
késhegynyi őrölt bors


Leves Betét:
1 db vöröshagyma kockára vágva
1 db zöldpaprika kockára vágva
1 db kis uborka kockára vágva




A paradicsomot felkockázzuk és a leves betéthez szükséges zöldségeket apró kockákra vágjuk .
A paradicsomot a fűszerekkel és az olajjal alaposan összeturmixoljuk, és jól lehűtjük.
Tálaláskor megszórjuk a felaprított paprikával, hagymával, uborkával.

Tálalhatjuk pirított teljes kiőrlésű kenyér szeletekkel is.