Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. június 19., szombat

Szombat - Fitt, lúgosító heti menüajánlat


Mint ahogy azt a heti menüajánlat bevezetőjében írtam, célszerű a héten egy napot pihentetni az emésztőrendszert, kicsit megszabadúlni a lerakódásoktól, stb., ilyenkor beiktatni egy lénapot. Mivel most itt van a sok finom gyümölcs és mindegyiknek más a hatása ha kúraszerűen fogyasztjuk, célszerű a gyümölcsöket fogyasztani, mert feltöltik szervezetünket a szükséges vitaminokkal, frissítenek, élénkítenek..
 A gyümölcsök a zöldségekkel ellentétben savasak és helytelenűl beiktatva az étkezésbe savasítják a szervezetet, ( pl.: étkezés után közvetlenűl, desszertnek fogyasztva, este ) ,mivel erjednek cukortartalmuk miatt.
Ráadásul a mai gyümölcsök cukortartalma tízszerese a nagyanyáink idejében termesztett gyümölcsökhöz képest, a sok keresztezés és tömegtermelés miatt, a génmanipulált gyümölcsökről nemis beszélve.
Ezért célszerű önmagukban fogyasztani és egymással sem keverni őket. Viszont ha kúraként fogyasztjuk gyümölcsnapok formájában akkor lúgosítják a szervezetet.

Dinnyenap:) - Csakis nyáron végezzük. Téli időszakban maradjunk a frissen préselt zöldségleveknél, mint példáúl: Cékla, sárgarépa, zeller, uborka, káposzta...


Fontos, hogy a gyümölcskúrákat és a gyümölcs fogyasztást mindig a megjelenésükkor a fő érési idényben együk.
Egyszerűen imádom és nem okoz gondot, hogy ha egy dinnyenap keretében egész nap csak azt eszem, csak legyen elegendő mennyiség. Javaslom beiktatni a nyári étrendbe, akár kúraként is, ugyanis mivel 90%-a a természet által desztillált víz, nagyon erős a tísztító hatása, tulajdonképpen átmossa a veséket, a szövetekből a fölösleges sókat, savakat, méreganyagokat. Ezen kívűl nagyon sok szerves sót tartalmaz. Amikor dinnye napot tartunk nincs szükség arra, hogy ezen felűl még folyadékot igyunk, ugyanis elegendő folyadékot tartalmaz,amikor megéhezünk a nap folyamán dinnyét eszünk.
Kítűnően lúgosít ugyanis a többi gyümölcshöz képest kevésbé savas. Ilyenkor is él az az íratlan szabály, hogy ne keverjük más gyümölccsel, sárgadinyével sem.
Megszórhatjuk kevés fahéjjal ( erjedésgátló fűszer), mert tartalmaz természetes cukrokat, viszont a sok pozitív tulajdonsága melett ez elenyésző.

Lénap - menüminta!

Péntek - Fitt lúgosító heti menüajánlat

Reggeli és Tízórai

Idény gyümölcs, pl.: a nagy tisztító hatású dinnye. Délelőtt folyamán ehetünk  dinnyét az ebédig.
(Részletesebben a dinnyéről következő posztban). Természetesen ha nem nyár van válasszunk valamilyen más gyümölcsöt. Javaslat: ananász -  cukorbontó enzimeket tartalmaz!


Ebéd:

Ezékiel lisztből készűlt palacsinta sárgarépa és brokkoli krémmel.
Ha nincsen ezékiel lisztünk akkor használhatunk teljeskiörlésű tönköly lisztet. Recep és fotó itt!


Vacsora:

Grillezett zöldségek fűszeres tofu kockákkal.




Hozzávalók:

Cukkini
csiperke gomba
paradicsom
paprika
citrom karikák

Egyszerű és gyors vacsora, hmm és nagyon ízletes. Tetszőleges mennyiségű zöldséget ( lehet több is és bátran nasizhatjuk, mert a zöldségekből nagyobb mennyiséget is ehetünk bármikor),kevés olíva olajon vagy pálmazsíron, teflon edényben roppanósra grillezzünk, a citrom karikákat is. Utólag sózzuk kevés tengeri sóval.
A fűszeres tofu kockákkal tálaljuk.


Fűszeres tofu kockák

Befőttes üvegben igazán ízletes a semleges ízű tofu sok fűszerrel, fokhagymával, amely a hűtőben sokáig eláll.
Kítűnő salátákhoz, pirított kenyérrel, pitába, tortillába stb.

Hozzávalók:

300 g natúr tofu
4 cikk fokhagyma
2 szál friss bazsalikom
olíva olaj
1 citrom leve
1 kávéskanálnyi tengeri só
pár szem fekete bors
szárított egész erős piros paprika
1 babérlevél

A tofut apró kockákra vágjuk, bele tesszük egy befőttes üvegbe, rászórjuk a fekete borst, az üveg oldalához beszúrjuk az egyik szál bazsalikomot, babérlevelet, a paprikát szintén az üveg falához szórítva beletesszük, 2 cikk fokhagymát felszeletelünk és a tofura szórjuk. Az olíva olajat elkeverjük a sóval, maradék fokhagymával amelyet bele préselünk, a másik szál bazsalikomot felaprítjuk és az olajba szórjuk, a citromlevét szintén bele préseljük.  Ezt a fűszeres olajat ráöntjük a tofura, lezárjuk és hűtőszekrényben pár napig érleljük
.