Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. szeptember 24., kedd

Zöldségekkel rakott rozmaringos krumpli


A rakott krumpli sokak kedvence, egy hagyományos étel, amelyet általában tojással, tejföllel, kolbásszal készítenek és ebben a felállásban máris erősen savasító fogás kategóriába kerül.
Ugyanis a helyes krumpli fogyasztás titka a megfelelő ételtársítás. A krumpli legkönnyebben a zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal és erjedésgátló fűszerekkel ( őrölt kömény és édesnemes piros paprika) emészthető.
Ezekkel az ételekkel társítva kevésbé lesz savasító és hizlaló. Krumplit akkor ne fogyasszunk már amikor csírázni kezd, az öreg krumpli nem egészséges, toxikus anyagok vannak már benne a csírázás miatt. Élettanilag a legkedvezőbb az újkrumpli, vagy a piros héjú roza krumpli.
Legkönnyebben akkor emészthető amikor a  héjával együtt fogyasztjuk ( héjában sült krumpli). A krumpli héja nagyon jó gyomor bántalmakra. A nyers, vegyszermentes krumpli kipréselt leve pedig a gyomor fekély egyik legjobb orvossága!

Hozzávalók:
4 fő részére

500-700 g krumpli
1/2 fej brokkoli
3-4 db közepes paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 db kápia paprika
1 szál friss vagy 2 tk szárított rozmaring
1 kk őrölt kömény
250 ml növényi tejszín
250 ml víz
1-2 tk himalaya só
3 evőkanál étkezési keményítő
1 cikk fokhagyma
2 evőkanálnyi bio margarin

A krumplit héjastól enyhén sós vízben megfőzzük, majd amikor kihűlt, lehéjazzuk és karikákra vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük és lobogó, enyhén sós vízben két percig blansírozzuk, majd hideg vízbe mártjuk és lecsöpögtetjük. A paprikát, paradicsomot, hagymát szintén vékony karikákra vágjuk. A tejszínt a vízzel és az étkezési keményítővel 1 tk sóval, rozmaringgal, őrölt köménnyel, préselt fokhagymával csomómentesen elkeverjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés bio margarinnal és lerakjuk először a krumplit, majd következhet a hagyma, paradicsom, még egy sor krumpli és leöntjük a tejszínes masszával, a mennyiség felével. Teszünk rá elszórtan néhány bio margarin forgácsot és újra jöhet a krumpli majd a brokkoli, paprika. Ha maradt még krumpli akkor befejezzük krumplival a rétegezést és ráöntjük a maradék tejszínes masszát!
Tetejére tehetünk még elszórtan kevés bio margarint és előmelegített sütőben 180 C fokon addig sütjük ameddig a tetején a krumpli aranybarnára pirul, kb. 25 percig.