Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. július 5., hétfő

Hajtott Pizza



Nem tudom, hogy van-e olyan személy aki ne szeretné a pizzát?? Időnként tőlem is követeli a kis családom, főleg amikor tanácstalanul állok a konyha közepén, hogy mit is főzzek, olyankor megkérdezem őket és általában pizza a válasz.
Rendelni nem szoktunk, ezért én készítem. Azt gondolnánk, hogy sok idő az elkészítése, viszont kb. annyi idő amíg kihoznák a rendelt pizzát!
Hát nem a legideálisabb fogás vacsorára, de időnként tehetünk kivételt.
Akkorra mennyiséget sütöttem, hogy a hétvégi utazáshoz is magunkkal vittük elemózsiának, ezért lett hajtott pizza!


Hozzávalók:

Tészta:
( 2 db hajtott pizzához)

250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
250 g fehér tönköly liszt
1 zacskó instant bio élesztő ( Dm)
1 kávéskanál tengeri só
2 dl növényi tej
1/2 kávéskanál barna nád cukor
1,5- 2 dl víz

Feltét:

300 ml paradicsom szósz
3-4 evő kanál olíva olaj
szárított bazsalikom
1-2 cikk fokhagyma

Zöldségek:

 2 db paradicsom
1/2 db cukkini
pár szem olíva bogyó
1/2 fej vöröshagyma
2 fej nagyobb csiperke gomba
1 db kaliforniai paprika

( tehetünk tetszőleges zöldségeket még a pizzánkra)


A tésztához először összekeverjük a kettő fajta lisztet, a sóval. A növényi tejet fellangyosítjuk, bele keverjük a cukrot és beleszórjuk az élesztőt. Összekeverjük és hozzáadjuk a liszthez. Alaposan összegyúrjuk, annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk amíg a tészta elválik az edény falától!
Letakarva kb. 30 percig kelesztjük.

Elkészítjük a paradicsom szószt.

Az olíva olajon 1 cikk préselt fokhagymát kicsit megpirituk, majd erre öntjük a paradicsom szószt, sózzuk, fűszerezzük a bazsalikommal, vagy oregánóval ( én mindkettőt tettem bele).
Addig főzzük amíg rotyogni nem kezd, majd a legvégén belepréseljük a maradék fokhagymát.

A tésztát átgyúrjuk, kettő cipóra osztjuk.
Egyenként kinyújtjuk kerek formára és kb 0,7-1 cm-es vastagságúra, a széleit felperdítjük. Megkenjük a tészta egyik felét a szósszal. A felkarikázott zöldségeket, tetszőleges sorrendben rátesszük, majd a másik felét a tésztának ráhajtjuk. A széleit lenyomkodjuk,tetejét megszurkáljuk. Megkenjük a tetejét kevés olajjal és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük!