Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. november 13., szerda

Mákos nudli


Ezzel a recepttel nyitottam is egy olyan címkét, hogy: Gyerek menü:)!
Mi, anyák tudjuk, hogy milyen ételek igazán a kicsik gyengéik: minden ami édes:)!
Az én kislányom lelkes gyerek, megissza a zöld leveket amiket mixelek neki, eszi a salátákat, de tudom, hogy igazából az ilyen és ehhez hasonló ételekkel tudok a kedvébe járni, mint ez a mákos nudli. Általában hétvégén palacsinta napot tartunk, vagy gombóc napot, akkor kerül terítékre a rizs tejes tejbegríz és most legutóbb ez a könnyen elkészíthető nudli.
Tipp: Az édes ízekről nem kell eltiltanunk a gyerekeket, ez lehetetlen is lenne, hanem arra tudunk figyelni, hogy mivel édesítünk és milyen alapanyagokból készítjük ezeket a fogásokat.
Ebben az esetben a tönköly liszt értékes növényi fehérje forrás, összetett szénhidrátokat tartalmaz, a xilit nem bántja a fogakat, nem savasítja a szervezetet, a mák pedig kálcium bomba a növésben lévő csontoknak!

Hozzávalók: ( 4 főre)

500 g krumpli
225 g világos tönköly liszt
2 evőkanál tönköly dara
2 evőkanál kókusz olaj
csipet himalaya só
2 l víz

200 g darált mák
100 g xilit porrá darálva

A krumplit héjastól megfőzzük. Miután hűlt egy keveset, lehéjazzuk és krumpli nyomón átnyomjuk, vagy sajt reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, darát, olajat, sót és összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg jól formázható tésztát kapunk. Lisztezett deszkán hosszú nudlikat sodrunk és késsel 1 cm-es vastagságúra daraboljuk. Közben a vizet odatesszük főni és amikor lobog a nudlikat beledobjuk. Akkor vannak megfőve amikor feljönnek a víz tetejére. Szűrőbe szedjük és átöblítjük hideg vízzel, lecsöpögtetjük. Meghempergetjük a darált mákban és tálaláskor megszórjuk a xilittel.