Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. november 24., kedd

Brokkoli krémmel töltött krumpli




Nagyon tetszik ez a recept , az alap ötlet Gabojszától jött, nagyon jó gasztro blogja van, igaz, hogy nem vega, viszont fantasztikus az íz világa.
Én csupán "lúgosítottam" és tényleg isteni, laktató, akár egy tál salátával. És tudnivaló, hogy a krumpli önmagában egészséges, csak nem mindegy , hogy mivel párosítjuk és hogyan készítjük el.
Ez az étel frissen a legfinomabb, amikor még ropogós.

Hozzávalók:

4-5 db nagy, formás krumpli
1 kisebb fej brokkoli
250 ml növényi tejszín
csipet őrölt szerecsendió
1-2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
1/2 kávéskanál só

A megtisztított krumplikat félbe vágjuk és a közepüket kiskanállal kikaparjuk ( nem dobjuk el a kikapart krumplit, finom  chips lesz belőle). Az aljára talpat vágunk, hogy ne boruljanak fel a sütőben.
Tepsibe sorakoztatjuk, lefedjük alufóliával és kb. 10 percig elősütjük, pároljuk.
Közben a brokkolit rózsáira szedjük és pároló edényben puhára pároljuk.
Turmix géppel a brokkolit, növényi tejszínnel , hidegen sajtolt olajjal ,sóval, szerecsendióval összedolgozzuk.
A kivájt krumpli üregekbe kanalazzuk a krémet, meglocsoljuk még kevés olajjal, mellé tesszük a krumpli tallérokat, isteni ropogósra sülnek és előmelegített sütőben 200 fokon készre sütjük, amíg aranybarna nem lesz a krumplik széle.
 Mellé tesszük a krumpli tallérokat, isteni ropogósra sültek.
Friss zöld salátával a legfinomabb.
 
A krumpli élettani hatásai:
 
A burgonya egészséges és tápláló. Szénhidrát mellett tartalmaz értékes fehérjét és sokféle ásványi anyagot, vitaminokat. Jelentős kálium, kalcium és magnézium tartalma. A vitaminok közül C-vitamin, de a B vitamin csoportba tartozók is megtalálhatók benne. Méregtelenítő hatású. 100 gr burgonya 70 kalóriát tartalmaz. Ez a 100 gr burgonya egyben tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk mintegy felét! A héjában főtt, sült krumpli glikémiás indexe közepes.
A krumplit akkor ne fogyasszuk már amikor kicsírázott, akkor ugyanis mérgező anyagok szaporodnak fel benne.
A frissen préselt krumpli lé pedig a gyomorfekélyt gyógyítja, apró kortyokban, "megrágva" fogyasztva, itt is célszerű vegyszermentes krumplit fogyasztani!
 
Mivel párosítsuk?
 
Azt már sokan tudják, hogy a krumpli a magas keményítő tartalma miatt nehezen emésztő az állati fehérjékkel, ezért a krumplit zöldségekkel célszerű párosítani, növényi fehérjék közül a gombával könnyen emészthető. Minden esetben használjunk erjedésgátló fűszereket: kömény, édes piros paprika, szerecsendió, stb.
Recept!
Ha a héjával együtt fogyasztjuk el, sokkal jobban emészthető: Pl: héjában sült, ropogós krumpli salátával vagy télen savanyított káposztával.
Az új krumpli a legideálisabb, alacsony a keményítő tartalma és könnyedén tudjuk a héjával együtt fogyasztani, ráadásul gyorsan elkészíthető.
Itt is érvényes, hogy mértékkel fogyasszuk, időnként beilleszthetjük az étrendükbe, a fent említett szempontokat betartva. Állati fehérjékkel, tejtermékekkel, erősen savasító hatású!
 
 

 

"Tejszínes - Currys" zöldborsó leves



A mai ebéd próbálta idézni a tavaszt, mert ez a ködös idő, kész depresszió. Mondjuk fagyasztott zöldborsóból készült, de valahogy sikerült annyira zsenge, édes borsót venni, hogy ez ritka ha az ember zacskós zöldséget vásárol.

Hozzávalók:

250 g zöldborsó
1 kis fej hagyma
3 evőkanál olíva olaj
1 szál sárgarépa
1 cikk fokhagyma
1 kávéskanál édes curry
tengeri só ízlés szerint
1 zöldségleves kocka ( Dm-ben  bio minőségű )
250 ml főző szója tejszín
1,5 l víz

A felaprított hagymát az olíva olajon üvegesre pároljuk, majd beletesszük a zöldborsót,  a reszelt sárgarépát, sózzuk és lefedve kb. 5 percig pároljuk.  Felöntjük a vízzel, beledobjuk a leveskockát és addig főzzük amíg felforr.   A szója tejszínt külön elkeverjük a curryvel. Majd kis lángon hozzáadjuk, állandó keverés mellet a leveshez.
A végén préselt fokhagymával ízesítjük. ( elhagyható).
Friss petrezselyemzölddel szórtam meg tálaláskor.