Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. november 28., szombat

Gyümölcsös kölesfelfújt



Megint egy nagyszerű példa arra, hogy a köles milyen sokféleképpen elkészíthető.  A választásom a köles felfújtra esett, amelyet szinte ugyanúgy készítettem el, mintha rizs lenne. 
A köles az egyik legjobban lúgosító gabona féle, magas tápanyag és ásványianyag tartalommal, könnyen emészthető és semleges íze miatt édesen, sósan egyaránt készíthető.
 

Hozzávalók:

250 g köles
maréknyi mazsola
maréknyi aszalt sárgabarack
maréknyi dió
1 alma
1 narancs leve, kevés a héjából ( legjobb a bio, ha megoldható, mert akkor a mérgező anyagokat nem sütjük bele a héjáról)
3-4 evőkanál méz vagy agave szirup
70 g bio margarin
3 dl rizs tej
1/2 zacskó foszfátmentes sütőpor
1 evőkanál kókusz cukor vagy nyírfacukor
valamilyen erjedésgátló fűszer: pl.: 1 kávéskanálnyi fahéj
kevés vanília kivonat
kókusz reszelék

Az aszalt gyümölcsöket, felaprítjuk és a rizstejbe áztatjuk kb. 1 órára. Közben a kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Amikor picit hűlt hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket  a tejjel együtt, bele reszeljük az almát,  sütőport, narancs levét belefacsarjuk  és jól összekeverjük, hagyjuk, hogy a köles magába szívja a tejet is, lefedve picit pihentetjük.
Majd hozzáadjuk az agávét, margarint, fűszereket, diót. 
A narancs héjából vékony csíkokat vágunk és szintén beleszórjuk .
Egy tűzálló üveg tálat kikenünk kevés margarinnal és beleöntjük  a masszát, tetejét megszórjuk a kókusz cukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg a teteje picit megpirul. Tálaláskor a tetejét megszórjuk kókusz reszelékkel.


 

Zöldséges Süti Padlizsánkrémmel

Az alábbi kreálmányomat nevezhettem volna zöldséges pizzának vagy pitének, valahogy a zöldséges süti érdekesebben hangzik:).
Szeretem az olyan ételeket amit ha csak simán alufóliába csomagolok magammal vihetek és akár útközben vagy munkahelyen elfogyaszthatok és még laktató is  és  természetesen egészséges:).
Nagyon jó ötlet arra , hogy a padlizsán krém nemcsak kenyérre kenhető.

Hozzávalók:

Tészta:

300 g teljeskiőrlésű tönköly liszt
2 dl víz
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
1 kávéskanál só
3 evőkanál kókuszolaj vagy bio margarin

Padlizsán krém:

 Most a fagyasztott változatot használtam amit még szeptemberben fagyasztottam le, előre lesütve és aprítva.
A krém receptjét itt találjátok!

Feltét:

Fagyasztott zöldborsó
1 kis fej hagyma
1-2 szál sárgarépa
1 db paprika
( A fantáziára van bízva ki milyen zöldséget tesz rá. )
szárított majorana



Nagyon egyszerű és gyors az elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, pár percig a hűtőben pihentetjük, majd kb. 0,7-1 cm vastagságúra nyújtjuk. Kiolajozott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, erre kenjük a padlizsán krémet, majd a felaprított hagyma karikákat, paprikát, reszelt sárgarépát, zöldborsót rakjuk, tetejét megszórjuk a szárított majoránnával , előmelegített sütőben kb. 180 fokon 25 percig sütjük.


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

"Tejszínes" szejtán ragu

Visszatérve a hétköznapi ételek készítéséhez, habár lassan inkább az ünnepi ételek kerülnek előtérbe,
gyakran kapom énis azt a kérdést, amikor valakinek elmondom, hogy vega vagyok , hogy : "Akkor te mit eszel ???" Ilyenkor, mostmár mosolygok és azt mondom, hogy mindent , meg nézd meg a blogomon, sokkal egyszerűb, mint elkezdeni neki magyarázni, hogy szinte mindegyik hagyományos ízű étel elkészíthető vegán is, hiszen a húsos ételek ízét is a fűszerek és a többi hozzávaló adják meg, amúgy semmi íze nem lenne!
Ilyen recept az alábbi is, a szejtánnak ugyanolyan állaga van , mint a húsnak és ugyanúgy elkészíthető.

Szejtánról ( Búzahúsról ) pár szót....:

Nem mellékes az sem, hogy 70-80%-os a fehérje tartalma, 0 % a koleszterint tartalma és tisztán növényi fehérje amit a szervezet úgy hasznosít, hogy közben nem marad utánna tömérdek méreganyag. Nem savasítja a szervezetet, mint a hús, hanem lúgosít!!
Ráadásúl olcsó , leginkább akkor ha valaki saját maga elkészíti. Bioboltokban kapható sikér liszt, kb. 300-400 ft. 1 kg, és ennyi lisztből tömérdek szejtán lesz. Semleges ízű, állaga hasonló a húséhoz, bármilyen fűszerrel fűszerehető, pácolható, rántható, pirítható , tölthető stb.


Hozzávalók:

250 g szejtán
250 ml növényi főző tejszín
4-5 evőkanál hidegen sajtolt olaj
2 cikk fokhagyma
1-2 evőkanál kukorica keményítő vagy barna rizsliszt
kevés víz
1 kávéskanál só
késhegynyi fehérbors
friss petrezselyem zöld

A felhevített olajon az apróra vágott 1 cikk fokhagymát picit pirítjuk, majd hozzáadjuk  a csíkokra vágott szejtánt, sózzuk, borsózzuk és kb 1-2 percig pirítjuk. Majd felöntjük a főzőtejszínnel , kevés vizet adunk hozzá ( kb. 1 dl). Lefedve 5 percig főzzük. Az étkezési keményítő ( vagy barna rizslisztet) elkeverjük hideg vízzel és hozzáadjuk a raguhoz, addig keverjük amíg besűrűsödik.
Amikor készen van belepréseljük a maradék cikk fokhagymát és petrezselyemmel megszórjuk.
Köretnek barnarizst főztem mellé, de tökéletes a köles vagy esetleg a tészta.