Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. november 17., kedd

Fügés lilahagyma saláta



Tudom, tudom, hogy sokan most az illatára gondolnak, holott a hagyma egy nagyon egészséges zöldség.
Nagyon magas a szerves só, antioxidáns, falvonoid tartalma és ebben a "megfázós" időszakban igen jó természetes antibiotikum és ortisztító.
Mivel önmagában elég tömény , ezért gondoltam tompítom az erős ízt kevés aszalt fügével és kevéske mézzel, így egy elég egzotikus, keleti íz hatást értem el.
Ajánlom szendvics feltétnek, főétel mellé, pirított olíva olajas kenyér mellé stb. Mindenképpen vacsorára  és párosan fogyasztani.


Hozzávalók:

1 nagyobb fej lilahagyma
5-6 szem füge előző éjszakára kevés vízbe beáztatva vagy friss füge
2 evőkanál lenmag olaj
csipet só
1 evőkanál méz
kevés friss citrom lé
tetejére: hagyma csíra

A hagymát vékony szeletekre vágjuk , a beáztatott fügét szintén felszeleteljük. A mézzel, lenmagolajjal, citromlével és a csipet sóval dresszinget készítünk és nyakon öntjük.
Tetejét hagymacsírával szórjuk meg.

Vendégvárás

Hétvégén vendégeket fogadtunk. Mondhatni végig sürögtem-forogtam a napot a konyhában.
Pizza sütés volt, mert különböző krémeket kevertem  amiket mártogattunk, zöldségekkel, kukorica chipsel.

És  készítettem grissinit ami a pizzatésztából készűlt, amit most kivételesn élesztővel csináltam.
Nagyon ritkán csinálok élesztős recepteket, mondhatni egyáltalán nem eszünk élesztővel készült ételeket.
Most viszont a vendégek kedvébe akartam járni, jól sikerültek a pizzáim, ahoz képest , hogy egy tonhalasat kivéve mind vega pizzák voltak, nagy sikerük volt, mert azért picit izgultam, hogyan  fogadják majd?!


Grissini:

Mint már említettem pizzatésztából készítettem, jó önmagában is elrágcsálni, olyan, minrt egy óriási ropi:)
Kitünő mártogatni ami jelen esetben avokádó és padlizsánkrém volt.

Hozzávalók:

Külön is elkészíthetjük akkor a kövtekező adagot javaslom:

250 g teljes kiörlésű liszt
1/2 kávéskanál víz
1/2 zacskó élesztő por ( Bio,- Dm-es)
1 dl víz
3-4 evőkanál olaj
Tetejére: durva tengeri só, köménymag, szezámmag

A lisztet összekeverjük a sóval, száraz élesztővel, majd hozzáajuk az olajat, vizet és összedolgozzuk. Letakarva meleg helyen kb. fél órát kelesztjük.
Miután duplájára nőtt, kinyújtjuk és hosszú szalagokat vágunk, amelyeket összesodrunk, akár csavarhatjuk, fonhatjuk stb.
Kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk és tetejét lekenjük kevés olajjal és tetszés szerint megszórjuk, durva tengeri sóval, köménnyel stb.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.



Az avokádó és padlizsán krém receptek megtalálhatóak a krémek címke alatt.
Pizza receptek a mediterán ízek címke alatt találhatóak.