Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. június 6., vasárnap

Spenótos Polenta

Egyik kedvenc gyermekkori ételem : Polenta . Vagyis magyarul  a Puliszka. Azon kívül, hogy egy könnyű ételről van szó, sokféleképpen elkészíthető: akár édesen vagy sósan. Mindig is imádtam a júhtúros puliszkát ropogósra sütve, de olyan íze sose lett annak amit én készítettem, mint amit nagymamám sütött anno gyermekkoromban ,erdélyi, saját kezűleg gyúrt júhtúróból.
Olaszországban is ismert és elismert étel, ők akár spenóttal, szárított paradicsommal készítik. Én most kihagytam  a szárított paradicsomot, de csak simán a spenóttal is isteni volt!



Hozzávalók:

2,5 dl bögre kukorica dara
dupla mennyiségű víz
1 kávéskanál só
30 dkg spenót
2 evőkanál olívaolaj
2 cikk fokhagyma

A  sós vizet oda tesszük főni és amikor lobog állandó keverés mellett hozzáadjuk a darát. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós és ne égjen le az alja. Amikor sűrű masszát kapunk, utána még 2-3 percig szintén kavargatva főzzük. A spenótot megtisztítjuk és az olívaolajon csipetnyi sóval megfonnyasszuk, majd belepréseljük a fokhagymát. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal és egy réteg kukorica dara után rétegezzük a spenótot, végül a tetejére újra egy réteg dara kerül.
Még egy evőkanálnyi olíva olajat rácsorgatunk a tetejére és előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük, amíg picit megpirul a teteje. Melegen, vagy hidegen szeletelve egyaránt fogyasztható, önmagában, salátával vagy köretként. Egyszerű és nagyszerű étel:)