Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. november 3., szombat

Növényi tejek házilag


Habár a kis közvélemény kutatásom a facebookon azt az eredményt mutatta, hogy inkább megvásároljátok a növényi tejeket praktikusság, idő tényező miatt ( bevallom nagyrészt jómagam is), de mégis többen kértétek a tejkészítés receptjeit.
Három féle növényi tejet készítettem, mindegyik finom lett és ami még az otthon készített tej mellett szól, hogy "élő", legfőképpen a mag tejek, ellenben a dobozosokkal.
 A házilag készültek közül a legfinomabb számomra a mandulatej. Mondjuk a bolti ára miatt sosem vásárolok mandulatejet, ezért ezt készítem el szívesen házilag leginkább!


Mandulatej
Hozzávalók:
mandula
2 dl meleg víz
csipetnyi szódabikarbóna
 A mandulát egy nappal a készítés előtt beáztatjuk. Másnap így könnyedén  megtisztítjuk, megdaráljuk, majd ráöntjük a 2 dl meleg vizet, 2 órán keresztül szobahőmérsékleten lefedve állni hagyjuk. Leszűrjük egy konyharuha, vagy nylon harisnya segítségével. A visszamaradt mandulát megesszük, én  müzlibe kevertem, de  süteményekhez is felhasználhatjuk.10 dkg
Az így nyert mandulatejet lehet ízesíteni vaníliával, fahéjjal és mézzel. Nagyon finom, önmagában már édeskés.
Tipp: Magas a szerves  kalcium tartalma.
 
Diótej
Hozzávalók:
 5 dkg darált dió
5 dl  víz
ízesítő (vanília, fahéj)
édesítőszer (méz, agave szirup, nyírfacukor, )
 A diót előző nap beáztatjuk, másnap lehéjazzuk és megdaráljuk. A darált diót és az ízesítőt az édesítővel összekeverjük, majd a meleg vízzel összeturmixoljuk 5-10 percig  hagyjuk állni. Azonnal fogyasztható, de eláll lezárt üvegben pici szódabikarbóna hozzáadásával 24 órán keresztül. A legjobb, ha minden alkalommal frissen készítjük el. Érdekes és különleges íze miatt érdemes kipróbálni.
Tipp: Magas a B1, B2, B6, E vitamin tartalma, de bővelkedik a legfontosabb ásványi anyagokban is: Nátrium, kálium, kalcium, magnézium és foszfor.
 
 
Zabtej
Hozzávalók:
4 evőkanál zabpehely
1 ek. méz, vagy más természetes édesítő
5 dl víz
Csipetnyi szódabikarbóna
 A zabpehelyhez hozzáadjuk a forrásban levő vizet, beletesszük a többi hozzávalókat és 5 percig főzzük, majd az egészet összeturmixoljuk.
Tipp: Nagyon finom, mint minden zab étel és egészséges a benne levő hihetetlen mennyiségű kalcium és növényi fehérje tartalma miatt.
Szándékosan nem készítettem nagyobb mennyiséget, mert a friss tejek élettanilag a legértékesebbek, de készíthettek nagyobb mennyiséget is, üvegben, hűtőben lehet tárolni, akkor a szódabikarbóna mennyiséget növeljétek meg a csipetnyiről késhegynyire!