Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. augusztus 29., vasárnap

FITTANYUKA ÉLETMÓDTÁBOR - Képes beszámoló - 3.nap.

A reggeli Fitt percek után a megérdemelt reggeli :

 Vegyes gabonapehely amaránttal, aszalt gyümölcsökkel és  bio áfonya lekvárral.

Hozzávalók ( 1 fő részére):

3 evőkanálnyi Árpapehely
3 evőkanálnyi hajdina pehely
3 evőkanál köles pehely
2 evőkanálnyi zabpehely
1 evőkanál pattogatott amarantmag
1,5 dl növényi tej
pár szem aszalt sárgabarack
aszalt ribizli
1 kávéskanálnyi méz
1 kávéskanálnyi bio áfonya lekvár

A gabona pelyheket összekeverjük egy müzlis tálban és hozzáöntjük a tejet, mézet, hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket. Alaposan mégegyszer összekeverjük . Tetejét az aszalt gyümölcsökkel és a pattogatott amarantmaggal díszítjük. Tetejére halmozzuk a bio áfonya lekvárt.

Tipp: Érdemes az amarantmagot sűrűn fogyasztani, mert a legmagasabb ásványi anyag tartalmú gabonák között tartják számon és ott is az elsők között szerepel. Nagyon magas a kalcium, magnézium tartalma.


A harmadik napon a Gyilkos tóhoz  és a  Békási szoroshoz kirándultunk. Ez a kiránduló hely volt a legmesszebb a szállástól. Nemis a kilométerek vészesek, hanem a kanyargós, szerpentines utak amelyek oda vezetnek. Vad regényes utak, sűrű fenyvesekkel, érintetlen területekkel vezetnek oda.

Pikniket szerveztünk a tó partjára. Miért is "gyilkos" a  tó? 1837-ben óriási esőzés támadt , aminek az eredménye föld csuszamlás lett. Két hegyoldal csúszott össze. A hegy omlás folytán 4 patak vize tóvá duzzadt. Azért ez az elnevezés, mert fürödni benne tilos, mivel a kiálló farönkök miatt sokan fulladtak korában a tóba.

Piknik: Falafel fasírt golyók, tortilla, Tofu körözött, mindez káposztás paradicsom salátával.


Tofukörözött

Káposztás paradicsom saláta

Teri és Bea

Egyik percben esett, ....

..a másik percben már sütött a nap..

Gyilkostó, fürödni nem, viszont csónakázni lehet.

Kis gyalogtúra a Békási szoroshoz.

Lányok fotózkodnak

Vacsora: Erdélyi júhtúrós puliszka

Nem hagyhattuk ki Erdélyben az eredeti " esztenákon" készített júhtúróból készült puliszkát. Annyira természetesek ezek az összetevők, mindenféle szer mentesek, régi idők óta Erdélyben a hegyekben található legelőkön, esztenákon készítik a pásztorok a júhsajtot, amibe még sót sem tesznek. Később a paraszt asszonyok gyúrnak belőle túrót só hozzáadásával.

Erdélyi júhtúros puliszka.

Magyarországon nemszoktam megkísérelni ezt az ételt elkészíteni boltban vásárolt túróból, egyrészt, mert az íze megsem közelíti számomra az erdélyi ízt, másrészt meg már csak akkor eszem júhtúrót ha Erdélyben vagyok. Táborozó lányok között nagy sikere volt.

Hozzávalók ( 4 fő részére):

2x 2,5 dl bögrényi kukorica dara
25 dkg júhtúró
1 evőkanálnyi bio margarin
víz 3xoros mennyiség ( a kukoricadara 3xorosa a víz mennyiség)
1 kávéskanálnyi tengeri só

A kukorica darát a sós vízben, állandó keverés mellett homogén állagúra főzzük. Fontos a keverés, hogy ne legyen csomós.
Majd egy tűzálló tálat kikenünk a margarinnal és beleöntünk egy réteg puliszkát, erre morzsoljuk a júhtúrót. Addig ismételjük ezt a műveletet ameddig elfogynak a hozzávalók. A tetejére júhtúrót szórunk, ezzel zárjuk le a műveletet. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
Friss salátával, vagy télen savanyított káposztával kitűnő étel.