Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. július 16., kedd

Grillezés - Nyár Egészségesen!


A grillezés, sütögetés baráti vagy családi környezetben a nyár elengedhetetlen tevékenysége. Ilyenkor előtérbe kerülnek általában a különféle húsok, kolbászok, sült szalonna.
Mi van azokkal akik nem szeretnének ilyen ételekkel élni, számukra sem kell lemondani a grillezés és a finom falatok öröméről?!
 Ebben a nyári összeállításban nekik, nektek szeretnék segíteni, ötleteket adni.
Az én tapasztalatom, hogy ha ilyen ételeket készítettem a társaságnak a hagyományos grill ételek mellett, rendkívül gyorsan elfogytak a mindenevők körében is.
Ilyenkor a kedvenceim, mint mindig a nyári, friss zöldségek, grillezve, saslikon, növényi krémek, amelyeket salátákkal vagy tortilla chipszel is mártogathatunk, vagy éppen a grillezett zöldségek mellé kanalazzuk. Csupa - csupa növényi összetevőkből hatalmas grill-lakomát csaphatunk:)!

Fűszeres olajban pácolt Grillezett zöldségek:

Hozzávalók:
Baby cukkini, champion gomba, paradicsom, hagyma, padlizsán, citrom karikák, paradicsom, paprika és folytathatnám a sort...

 

Fűszeres olaj elkészítése:

Zöldség mennyiségtől függően :
kb. 2 dl hidegen sajtolt olíva olaj
1 - 2 kk himalaya só
2-3 cikk préselt fokhagyma
1/2 kk őrölt fekete bors
1/2 kk szárított vagy friss kakukkfű
késhegyni füstölt, csípős piros paprika
1/2 kk szárított vagy friss majoránna
1/2 citrom leve

A hozzávalókat összekeverjük.

A zöldségeket megmossuk, a baby cukkinit, paprikát hosszában a padlizsánt, paradicsomot, citromot karikára felszeleteljük és egy edényben sorba lefektetjük őket majd ráöntjük a fűszeres olajat, megforgatjuk benne a zöldségeket és egy órára a hűtőbe tesszük. Innen már a grill rácsra vagy lapra kerülhetnek közvetlenűl.

A saslikra szánt felkockázott hagymát, padlizsánt, cukkinit, gombát is pácolhatjuk előtte ebben az olajban, sokkal ízletesebb lesz a sütés után. A salikra tehetünk még felkockázott füstölt tofut, tönköly fehérjét, amelyeket szintén pácolhatunk.

Mexikói babsaláta:

A babfélék is nagyon jó fehérje források, jól illenek a többi zöldséghez. Az alábbi saláta finom, lehűtve fogyaszthatjuk a grill zöldségek vagy a saslik mellé is.
Amikor salátát készítek vörös vagy tarka babból nem szokta bajlódni a főzéssel. Konzerv babot vásárolok, általában nem tartalmaznak a són, vizen és citromsavon kívül más rossz adalékot. Előfordul, hogy tesznek hozzá cukrot, azt visszateszem a polcra és keresek olyat amiben nincsen cukor.


Hozzávalók:

240 g tarka, vörös vagy fehér bab
1-2 db piros kaliforniai paprika
1 fej lilahagyma
3-4 db paradicsom
1 cikk fokhagyma
Dresszing: 3 evőkanál hidegen sajtolt szezám olaj, 1 citrom leve, 1 kk himalaya só, kevés őrölt zöld bors.
A paprikát, hagymát, paradicsomot felkockázzuk, összekeverjük a babbal, a préselt fokhagymát pedig hozzáadjuk a dresszinghez, amelyet egy kis befőttes üvegben alaposan összerázunk.  A salátára öntjük és jól behűtjük. Tálalhatjuk mángold leveleken, fűszeres olajban pácolt, pirított tofu kockák társaságában, kisebb kupacokban...


A növényi krémek variációira már számtalan receptet osztottam meg veletek, az általam  legkedveltebbek a következők: csicseriborsó krém - humusz, tahini - szezám krém, avokádó krém..
Még több krém recept itt!



Nem utolsó sorban egy könnyű, hűsítő, alakbarát finomság:

 Gyömbéres - Citromos Görögdinnye sorbet:



A dolgunk nagyon egyszerű: Fogunk egy finom, édes, friss görögdinnyét amelyet amennyire csak tudunk kimagozunk és turmixgépbe kanalazzuk a belsejét, hozzáadunk 1 citrom levét, egy kisebb darab friss gyömbért belereszelünk, 1/2 kk őrölt bourbon vaníliát teszünk hozzá és alaposan összeturmixoljuk.
Szerintem ha elég édes a dinnye nem szükséges édesítés, ha mégis igényli akkor kevés steviával édesíthetjük. Üres joghurtos pohárkákba, vagy szilikon fagyi formákba öntjük, fa pálcikát állítunk a közepükbe és lefagyasztjuk. Fagyasztás után forró vízbe mártjuk őket egyenként és így könnyen kihúzhatjuk a pohárkákból.

És egy ráadás:


Kiwi - avokádó hűsítő, nyári shake:

Hozzávalók:

4 db kiwi
1 db puha avokádó
200 ml kókusztejszín
1/2 narancs leve
2 evőkanál folyékony stevia
1-2 maréknyi jégkocka
kevés friss, reszelt gyömbér erjedésgátlónak

A lehéjazott kiwit és avokádót a többi hozzávalóval alaposan összeturmixoljuk.