Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. január 23., szombat

Rozmaringos Focaccia

Az olasz konyhában azt imádom, hogy annyira változatos, na és persze a mediterrán ízek: olíva olaj, a sok zöldségek ,mindenki egyetért abban, hogy  nagyon sok egészséges ételt fogyasztanak.
Egyedül a tészták , kenyerek amire azt  mondjuk , hogy fú, az olasz konyha nagyon hizlaló és nem igazán egészséges. Pedig nem így van, csak tudni kell kombinálni az alapanyagokat. Az olasz konyhát nagyon könnyű reformosítani , mert eleve sok olyan ételt és alapanyagot tartalmaz ami egészséges. Pl.: a különböző pestók, hidegen sajtolt olíva olaj, friss zöld fűszernövények, stb.
Még focacciat nem ettem teljes kiőrlésű tönköly lisztből, viszont amikor a minap az Otthon magazin receptes oldalain szembetűnt a  focaccia recept , rögtön az az ötletem támadt, hogy megcsinálom, kipróbálom tönkölylisztből, vega hozzávalókból.



Hozzávalók:

500 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 zacskó bio instant élesztő ( DM-es)
1/2 evőkanál tengeri só
1 evőkanál barna nád cukor
friss vagy szárított rozmaring
6 dl víz
1,2 dl olíva olaj
1 dl növényi tej

Azzal kezdtem, hogy az élesztőt  meleg rizs tejben "felfutattam". Habár tudom, hogy instant és nem szükséges, de nekem mindig így "működött", amikor csak simán belekevertem a lisztbe, nem kelt meg a tészta.
Tehát a tejet meg melegítjük ( nem forrósítjuk), majd beleszórjuk az élesztőt és 1-2 evőkanál lisztet, majd jól elkeverjük és letakarva meleg helyen kelesztjük, kb. 5-7 percig, vagyis addig amíg megkel.
A lisztet elkeverjük a sóval, nádcukorral, vízzel és beleöntjük a kovászunkat is, és rugalmas tésztát gyúrunk.
A cipónkat, letakarva még 30 percig kelesztjük meleg helyen. Majd kiolajozunk egy  tepsit és kezzünkel kihúzzuk a tésztát. ( Egy picit kinyújtottam a cipót a munkaasztalon, majd ezt húztam ki akkorára , mint a tepsi). Kézzel beleigazítjuk a tepsibe, újjal lyukakat nyomkodunk bele, majd meglocsoljuk az olíva olajjal, megszórjuk a rozmaringgal és tengeri sóval. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük.
Ne süssük sokáig, mert kiszárad, akkor finom, ha puha és foszlós:)
Ha gazdagítani szeretnénk akkor akár vékonyra szeletelt cukkinit, vagy aszalt paradicsomot, olíva bogyót is tehetünk a tetejére sütés előtt, amit kissé belenyomkodunk .

forrás: Otthon Magazin, 22. évf. 2010. jan. száma.