Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. augusztus 2., kedd

Szezámmagos csicseripástétom


Ennek a pástétomnak a finom , jelleget adó ízét az enyhén pirított szezámmag adja.
Könnyű, nyári étel pirítóssal sok, friss zöldséggel. Mivel minden kencét nagyon szeretünk, ebből sem tudok eleget készíteni.


Hozzávalók

250 g puhára főtt csicseri borsó
1/2 kávéskanálnyi himalaya só
1/2 kávéskanálnyi édes curry
1 cikk fokhagyma
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál szezámmag
3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj


A puhára főtt és kihűlt csicseri borsót a fűszerekkel, fokhagymával, olajjal, citromlével krémesre turmixoljuk. A szezámmagot enyhén, éppen csak megpirítjuk egy teflon edényben, állandó keverés mellett. A pirított szezámmagot a csicseri krémhez keverjük.
Elkészítése egyszerű, egyedül a csicseri borsó főzése időigényes.

Tipp: Egy éjszakára áztassuk be a csicseri borsót annyi hideg vízben amennyi ellepi, áztatás után cseréljük le a vizet  és főzzük 40 percig minimum.

Élettanilag: A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterin szintünk csökkenjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.


Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Magas fehérje tartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is.

Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.

A növény tartalmaz karotint, valamint E vitamint.
 
 
Csatlakozz a Fittanyuka közösséghez a facebookon.