Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. január 9., vasárnap

Sushi - Lépésről, lépésre

Talán már tudjátok, mivel már beszámoltam róla korábban, hogy szeretem a mediterrán konyhát, a keletit és mindent ami egzotikus, természetesen az én "táplálkozási elveimnek" a keretein belül.
Eddig még nem volt alkalmam a japán konyhát tüzetesebben  megismerni. Viszont ami  hozzánk már  eljutott a japán konyhából az a sushi, és az egyik nagy kedvencem !
Régóta tervezem az elkészítését, mindenféle tengeri herkentyű nélkül. Mert mily meglepő a három és fél éves nagylányom is imádja a maki falatokat.
Eddig kis dobozból, étteremben ettük, most viszont házilag készült maki falatokat lakmároztunk:)!
Elkészítése könnyebb, mint gondoltam.

Hozzávalók:
(12 db)

2 db nori sushi - tengeri alga lap
230 g főtt nagy szemű rizs, vagy sushi rizs
100 g natúr tofu
1/2 uborka
1 evőkanál örőlt wasabi
8 evőkanálnyi szója szósz ( tamari)
1 evőkanál friss citromlé ( rizs ecet helyett)

Segédeszköz: Bambusz " alátét"


Az uborkát lehéjazzuk és hosszú csíkokra vágjuk ( a fotón is látszódik én uborka helyett cukkinit használtam ).
A tofut szintén hasonló vastagságú és hosszúságú csíkokra vágjuk és 4 evőkanálnyi szója szószban 1-2 órára pácoljuk.
A rizst megfőzzük.
Külön erre a célra kapható sushi rizs,  viszont pótolható más rizzsel is, pl.: a gyakorlottak tanácsára tejberizs főzéshez alkalmazott kerek szemű rizst használtam, amely kellőképpen összeállt.
Az alga -  lap négyzet rácsos, ez segítség a szeletelésnél, mert adott a szélesség, könnyebb porciózni.


A főtt és még meleg rizst egy nedves kés vagy egy spatula  segítségével egyenletesen eloszlatjuk a sushi-nori lapon.


  Beljebb kezdjük a sort és lerakjuk egymás után a : tofut, az uborkát, és újra tofut.



A bambusz-alátét segítségével, (akár a rétesnél), felcsavarjuk. Fontos, hogy se túl laza és se túl szoros ne legyen, mert akkor a végén kijön a rizs.


Kézzel utólag még formázhatunk a sushi roládon.
Legalább 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.




Közben elkészítjük a "mártást " és a wasabi pasztát.
A wasabi őrlemény készen kapható, vigyázat, mert csíp, csak óvatosan vele.
Az  evőkanálnyi wasabi őrleményt egy evőkanálnyi citromlével addig keverjük amíg egy keményebb, pasztaszerű masszát kapunk.

Tipp: Nem véletlen, hogy nem használtam rizs ecetet, habár a hagyományos sushit ezzel készítik, mivel mindenfajta erjedt táplálék, ilyen az ecet is, tovább erjed a szervezetünkben és az erjedésnek savasodás a vége.
Az ecet, minden recepthez kivétel nélkül helyettesíthető a friss citromlével!

A  mártogatós nem más, mint a szója szósz, amelyet külön egy tálkában szervírozunk.
A legjobb ebből is az organikusat választani, ilyen pl: a Tamari szója szósz, vagy legalábbis olyat amelyben nincsenek adalékanyagok és hozzáadott cukor.


Vizes késsel szeleteljük és a wasabi pasztával, szója szósszal tálaljuk.




Tipp: A japán konyha szinte rendszeresen alkalmazza az algát, amelynek  nagyon sok pozitív élettani hatása ismert.
Nagyon magas a magnézium és kalcium tartalma.
 Az egyik két legfontosabb ásvány a szervezet számára.
E két fontos ásványi anyag nélkül nem létezne aktivitás.
Az alkohol, fehér cukor és fehér liszt viszont rabolja a szervezettől a magnéziumot.
A szervezet, hogy szinten tudja tartani a vér lúgos pH-át, a csontokban tárolt kalciumot használja.
Többek között ezért is fontos a lúgos táplálkozás!