Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. november 9., hétfő

Rácsos - Pite kelbimbóval



Olaszországban készítik előszeretettel a Crostata-t, ami tulajdonképpen rácsos süteményt jelent, ezt sósan, édesen is sütik, én most a zöldséges vegán változatát sütöttem meg, kelbimbóval, tulajdonképpen szinte bármilyen más zöldséggel is elkészíthető, amely a kedvencetek!

Hozzávalók:

Tészta:

250 g világos tönköly liszt, vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g bio margarin
3-4 evőkanál kókusz olaj
1/2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál szódabikarbóna, vagy fél zacskó foszfátmentes sütőpor
2 dl víz vagy növényi tej


Töltelék:

250 g kelbimbó
1 szál kisebb póréhagyma
250 ml növényi tejszín
kakukkfű
2 evőkanál rizsliszt, vagy zabliszt
1 dl víz





A tészta hozzávalóiból félkemény tésztát gyúrunk és kb. 10 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.

A kelbimbót pároló edényben pár percig előpároljuk. A póréhagymát felaprítjuk és olajon picit pároljuk, majd hozzáadjuk a  kelbimbót . Fűszerezzük, majd hozzá öntjük a növényi tejszínt, 1 dl vizet.
Külön a rizs lisztet csomómentesre keverjük egy kevéske hideg vízzel és ezzel besűrítjük a tejszínes kelbimbót.
 A tésztát kb.:0,7 mm vastagságúra kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kerek  - pite sütő formát. Kevés tésztát félre teszünk a rácsoknak.
Az alját megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 fokon 5 percig elősütjük.
Majd kivéve, bele kanalazzuk a tejszínes kelbimbót ( fontos, hogy ne legyen nagyon híg, kb. olyan sűrűségű legyen, mint egy nagyon sűrű főzelék).
A maradék tésztából rudakat sodrunk és berácsozzuk a tetejét.
Visszatéve a sütőbe még 25 percig sütjük.

Salátával főtételnek is kitűnő. Vagy hidegen tízóraira, uzsonnára, piknikhez.

Sütötök krémleves

A hétvégi menüt fogom feltenni amit a családnak főztem:

Süttőtök krémleves
Kelbimbós Pite
Őszi körtés süti ( jobb nevet nem tudtam kitalálni:)

Gondoltam énsem maradhatok ki a sütötök krémleves készítésből.
Én nagyon egyszerű módját választottam az elkészítésének, viszont nagyon finom lett.

Hozzávalók:

1 közepes sütőtők
250 ml rizstejszín
2 evőkanál olíva olaj
1/2 kávéskanál tengeri só
1-2 szál petrezselyem zöldje
1,5 l zöldségleves alaplé

A tököt hagyományos módon megsütjük , amikor elkészült ki kanalazzuk a belsejét és a zöldségleves alaplével összeturmixoljuk.
Majd egy edényben beleöntjük és hozzáadjuk a rizstejszínt, szerecsendiót együtt 1-2 percig főzzük. Ha elkészűlt apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk!

Wok zöldségek pirított szejtán kockákkal


Íme a mai vacsoránk amit már énis alig várom, hogy ehessem! Picit egzotikus vizekre eveztem:
Lúgosító zöldségek a főszerepben, keleti fűszerekkel.


Hozzávalók:

1 doboz fagyasztott wok zöldség keverék
250 g kockára vágott natúr szejtán ( búza hús)
3 evőkanál szója olaj
1 kávéskanál himalaya só
1/2 kávéskanál curry
1 szál friss petrezselyem zöldje
50 g friss szója csíra
1-2 cikk fokhagyma

4 dl kókusz tej
200 g barna rizs ( előző nap éjszakára beáztatjuk)

A szója olajat Wok edényben felforrósítjuk és a préselt fokhagymát beledobjuk, nem várjuk meg, hogy megpiruljon, a szejtán kockákat is beledobjuk , sózzuk és állandó keverés mellett pirítjuk!
Ha elkészült félre tesszük.
A wok -ban a zöldségekkel is hasonló módon járunk el, amikor levet enged akkor megszórjuk a curry-vel és hozzáöntünk 1 dl kókusz tejet.
Amikor már roppanósra párolódtak a zöldségek, hozzáadjuk a pirított szejtán kockákat és 1- percig megkeverjük, még a lángon, majd elzárjuk a lángot és készen is van.

Előtte érdemes feltenni a barna rizst főni, mert annak több idő szükséges.
Kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük a rizst, viszont  amikor elfőtt a víz hozzáöntjük a maradék kókusz tejet és tovább főzzük amíg teljesen puhára nem fő.
Aki szereti együtt az édes ízeket a sóssal , gazdagíthatja a rizst mazsolával.



Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

A böjt megtörése: 10 nap

A böjtöt a 10-ik nap törtem meg, nagyon pici adagokkal, mert a gyomrom rendesen összeszűkűlt!
Gyümölcsel törtem meg a lé kúrát : 1-2 db almával, alaposan megrágva, majd következő étkezéskor
zöldséglevest ettem, ami hasonlóan készült, mint az előzőek, csak nem turmixoltam, szürtem át.
Este pedig nyers salátát olívás öntettel és tönköly pászkával.
A tegnapi nap még szintén szoktattam magam az evéshez,
Reggeli: Nyers zabkása mazsolával és mandulával
Ebéd: Zöldségleves, kelbimbós pite
Vacsora : Saláta

És közben sok víz és gyógytea.

Összeségében:

Megkönnyebültem, az érzést nehéz leírni, nincs éhség, gyengeség, levertség, fáradtság minden téren egy könnyű érzés, töb eneriát éreztem magamban, mint előtte.
5 kg mínusz, a leglátványosabb változást a bőrőmön vettem észre, reggel ébredéskor, mintha kivasalták volna az arcom, bevallom tetszik a végeredmény:)
Mindenkit csak bíztatni tudok, hogy próbálja ki ,aki egészséges , természetesen lehet rövidebb kúrát is tartani, sőt bevezetésként mindenképpen azt ajánlom! Korában énis 1-3 napos böjtkúrákkal kezdtem.
Továbbra is azt vallom, hogy éves szinten 2xer: Tavasszal és Ősszel nem árt egy nagytakarítás!!
Sokan jobban odafigyelnek a lakásuk takarítására és tisztán tartására, mint a saját szervezetükére, pedig a mai életkörülmények mellett kulcsfontosságú, hogy elkerüljük a civilizált betegségeket!

Méregtelenítő 8-9 nap

A méregtelenítő kúrám  véget ért, sajnos nem volt időm időben közzétenni a tapasztalatokat, az elmúlt 8-9 -ig napról . Tulajdonképpen úgy zajlottak, mint az előzőeg. Legfőképpen nyers zöldség leves, kevés friss gyümölcslé ( alacsony cukortartalmú: grapfuit, kiwi), gyógyteák: menta, zsálya, citromfű, csipkebogyó ( áztatva egy egész éjszakán át, a magas  c vitamin tartalma miatt ittam a kúra alatt!) és este meleg "krémleves" volt a menü.