Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. január 8., péntek

Zöldségekkel töltött káposzta üvegtésztával


Rég kiakartam próbálni ezt a receptet, a Ph csoda című könyvben olvastam, mondjuk modosításokat végeztem rajta, mivel nálunk nem minden fűszerkeverék kapható. Leheletnyi szójaszósszal ízesítettem a zöldségeket, amitől rögtön keleties ízt kölcsönzött és amihez kitűnően ment az üvegtészta.
Karcsúsító fogás, mert szénhidráttartalma elenyésző, akár vacsorára is fogyaszthatja aki nem szeretne hízni, vagy éppen fogyni szeretne:)

Hozzávalók:

8 káposztalevél
1 bögre azúki bab
125 g árpa gyöngy ( helyettesíthető rizzsel is)
1/2 evőkanál szójaszósz
1 fej vöröshgyma
1 db paradicsom
1 cikk fokhagyma
1 teáskanál levespor szárított zöldségekkel.
3 evőkanál szója vagy olíva olaj
friss zeller zöldje
1 kis zacskó üvegtészta

A töltelékek rögzítéséhez: fogpiszkáló vagy hústű.


Az előző este beáztatott babot, enyhén sós vízben puhára főzzük. A beáztatott árpagyöngyöt vagy rizst szintén enyhén sós vízben megfőzzük.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a megfőtt babot , a kockára vágott paradicsomot, együtt pároljuk, fűszerezzük a szárított zöldségekkel, szójaszósszal. Majd hozzáadjuk a főtt árpagyöngyöt vagy rizst és alaposan összekeverjük. Aprított zellerzölddel szórjuk meg.
A káposzta leveleket lobogó vízbe dobjuk és 1-2 perc után kiemeljük, lecsepegtetjük őket. Kanálnyi mennyiséget teszünk a töltelékből a levelekre, majd hasonlóan mint a hagyományos töltött káposztát feltekerjük és megtűzzük hústűvel. Egy teflon edénybe kevés olajat öntünk, bele tesszük a tekercseket és folyamatosan forgatva , minden oldalukat megpirítjuk. Nekem sikerült túlpirítani némelyiket, tehát óvatosan inkább alacsony lángon.
Az üvegtésztát leforrázzuk, pár percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Készen is van. Nekem maradt még töltelék, köretként azt is megettük.


Gyömbéres sárgarépa saláta

Az utóbbi sárgarépás krémen felbuzdúlva, amelyiknél annyira ízlett a narancsal megbolondított ízvilág, úgy gondoltam kipróbálom a "nyers " változatát is saláta formájában.
Tízóraira ettem, csak úgy magában, kis dobozban magammal vittem.





Hozzávalók:

2 db nagyobb sárgarépa
2 db narancs
1 evőkanál kukoricacsíra olaj
csipet só
pár szem dió
friss gyömbér


A megtisztított sárgarépákat lereszeljük. Az egyik narancsot felcikkezzük, majd a cikkeket is felvágjuk.
Friss gyömbért reszelünk bele. A másik narancs levével , csipet sóval kukoricacsíra olajjal dresszinget csinálunk. ( akinek nem elég édes a narancs önmagában, tehet bele egy kiskanál mézet).
Ráöntjük, alaposan összekeverjük és dióbelet szórunk a tetejére.