Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. október 5., szombat

Szezámos gabona - fasírtkenyér


Hétköznap szeretem a gyorsan elkészíthető, kiadós és praktikus recepteket. Ilyenkor nincsen sok idő a részletekre, minél gyorsabban egészségeset és finomat kell alkotni!
Ebben a fasírtkenyérben van mindenféle értékes gabona és magvak, ezek a fő összetevői.

Tipp:
Ahogyan hűl az idő egyre nagyobb teret kell, hogy kapjanak a gabonák melegítő hatásuk miatt. Itt nem a hibrid, búzára gondolok és az abból készült fehér lisztre, értéktelen kenyerekre és péksüteményekre, tésztákra, hanem a zabpehelyre, tönkölyre, kölesre, árpára. Törekedjünk arra, hogy ezeket bio vagy vegyszermentes gazdálkodásból származó termékként vásároljuk meg.
Értékesek, mert fontos rostokat és "jó" szénhidrátokat , ásványianyagokat tartalmaznak a szervezet számára.
Ha követjük a természet ritmusát akkor nyáron kevesebbet fogyasztunk belőlük, nem is annyira kívánjuk a tartalmas ételeket olyankor. Viszont ilyenkor ősszel újra előtérbe kerülhetnek a belőlük készült kásák, müzlik, köretek, palacsinták, élesztőmentes kenyerek.

Hozzávalók:
4 fő részére

100 g zabpehely
50 g szezámpehely
50 g árpapehely
50 g rozspehely
50 g lenmagpehely
2-3 evőkanálnyi napraforgó mag
1 evőkanálnyi szezámmag
3 evőkanál kukorica vagy burgonya keményítő
1/2 tasak foszfátmentes sütőpor

2 cikk préselt fokhagyma
1/2 vöröshagyma
1 kk himalaya só
1 kk édes pirospaprika
késhegynyi őrölt zöld bors
3-4 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj

friss, aprított petrezselyemzöld
1-2 szál sárgarépa
1 db kisebb cukkini

Az összetevőket ( kivéve hagyma, zöldségek) egy keverő tálban összekeverjük és hozzáadunk 300-400 ml meleg vizet. Elkeverjük és pihentetjük 20-30 percet. Hozzá adjuk a lereszelt hagymát ( sajt reszelőn) és a szintén lereszelt cukkinit, sárgarépát. Összedolgozzuk és egy kiolajozott tűzálló tálba egyengetjük a masszát. Előmelegített sütőben 180 C fokon 25 - 30 percig sütjük. Tálalás előtt tetejét meglocsoljuk kevés hidegen sajtolt olíva olajjal. Finom főzelékkel vagy friss salátával tálaljuk. Hidegen is fogyasztható!