Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. november 27., szombat

Tej - Tojásmentes Házi Krémes

Nyami, csakis ezzel tudom kezdeni ezt a posztot. Nagyon, nagyon régóta rávagyok éhezve a finom rétestésztára, természetesen ha lehet tönköly lisztből és vaj, továbbá mindenféle adalék anyag nélkül. Ugyanis én most a készen kapható rétestésztákról beszélek. Már el is tudjátok készíteni a tésztát az alábbi recept alapján: Leveles tészta!
 Most viszont vettem készen kapható bio - tönköly lisztből, vaj nélkül készült réteslapokat ( Natorgold -os termék).  Az elképzelés a rétes készítés volt, de gondoltam egyet és krémest csináltam, mert valami könnyűre, finomra vágytam.
Ráadásul nádcukor helyett újra xilittel édesítettem, hogy ne legyen még annyira sem savasító a hatása.
Ajánlom mindazoknak akik tej,- tojás érzékenyek, candidások, vegánok, fogyni szeretnének de valami kényeztetőre vágynak. A nyírfacukor miatt abszolút "fitt krémes":)




Hozzávalók:
(15-20 szelet, nagyságtól függően)

40 dkg kész leveles tészta tönköly lisztből

Krém:

20 dkg fehér tönköly liszt
20 dkg kukorica keményítő, vagy 15 dkg tápióka keményítő
25 dkg bio , nem hidrogénezett növényi margarin
2 l rizstej ( vagy más növényi tej)
8 dkg nyírfacukor
1 csipetnyi kurkuma
Bourbon vanília
Nyírfacukor ( porcukor formájában ) a tetejére.

A leveles tésztát a felhasználás előtt 10 perccel szobahőmérsékleten kint hagyjuk, majd két részre osztjuk és egyenként 180 fokon 10 perc alatt egyenletesen megsütjük. Figyeljünk, mert könnyen megég.
A krémhez feltesszük forrni az 1,5 l rizstejet, hozzáadjuk a margarint, a nyírfacukrot édesítőt a vaníliát, kurkumát. ( enyhén sárgás színt ad a krémnek).
A maradék tejben habverővel csomómentesre keverjük a keményítőt, majd ezt hozzákeverjük a már forrásban lévő tejhez. Állandó keverés mellett, lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk.
A krémet hagyjuk kihűlni ( ne legyen forró, de maradjon langyos) és utána egyenletesen rákenjük az egyik lapra, befedjük a másik lappal.

Tipp: Én a fedő lapot felvágtam, ahány szeletet szerettem volna és ezeket a "szeleteket" tettem a krém tetejére. Sokkal könnyebb így később szeletelni, tálalni, nem nyomjuk szét a krémet.
Hagyjuk összeállni, kihűlni és a tetejét porított nyírfacukorral szórjuk  meg, ez természetesen elhagyható.