Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. augusztus 17., hétfő

Nagyi almás sütije - Tej,- Tojás,-Cukormentes



Ki ne szeretné a Nagyi almás sütijét, főleg ha az egészséges összetevőkből készül?!
Érdemes a cukrot is kihagyni, így már "jó" szénhidrátokat tartalmaz csak. 
Gyorsan elkészül és sokáig eláll, hacsak a család nem falja fel pillanatok alatt, ahogyan nálunk is lenni szokott.

Hozzávalók:


Tészta:

30 dkg világos tönkölyliszt
20 dkg bio margarin, nem hidrogénezett
2 evőkanál xilit - nyírfacukor
1/2 tasak foszfátmentes sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
1 evőkanál citromlé
1-2 dl növényi tej
kb. 1 evőkanál búzadara

Töltelék:

1 kg édes alma lereszelve, kifacsarva
2 evőkanál xilit - nyírfacukor
2 kávéskanál fahéj
A hozzávalókból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk és 2 felé osztjuk.
Kb. 30x20 cm-es lapot nyújtunk.
Tepsibe helyezzük és megszórjuk a darával, majd rárakjuk a tölteléket, majd a felső lapot rá helyezzük és villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 30 percig sütjük.

Tetejét fahéjas, porrá darált nyírfacukorral szórjuk meg.



 


Ropogós Zeller Korongok



Télen, nyáron isteni salátával, vagy akár valami más körettel. Vagy  egy finom fő ételt hozhatunk ki belőle. A titka, hogy nem vágjuk vastag szeletekre, csak kb. 0,7 cm -re, így pont roppanósra átsül.

Hozzávalók:

1 db nagyobb fej zeller gumó

Blansírozzuk: Kettő percre lobogó, enyhén sós vízbe tesszük az alig 1 cm-es vastagságú korongokra szeletelt zellert, utána a vizet leitatjuk.

Bundának:

10 - 15 dkg finomőrlésű tönkölybúza és sárga borsó liszt, 1/2 arányban
csipet só
víz, kb. annyi mennyiség, hogy sűrű palacsinta tészta masszát kapjunk.
1 szál petrezselyem zöld felaprítva

Sütéshez: pálma vagy kókusz zsír.

A zellert felszeleteljük és először sima lisztbe forgatjuk, majd a lisztes masszába és még egyszer
 megismételjük a műveletet, majd a forró, bő pálma zsírban kisütjük.
Itatós papírra szedjük és még melegen tálaljuk, isteni a ropogós bundája.


 

Sült zöldségek



Szeretjük a sült, rakott zöldségeket, más-más fűszer használatával mindig másik ízhatást kapunk .

Most nem készítettem hozzá pesto-s bazsalikomos öntetet, csak simán szárított zöldségekkel szórtam meg. A lenmag olaj is finom, jellegzetes ízt kölcsönöz.

 
Hozzávalók:
4 db nagy paradicsom
2 db közepes hagyma
1 db közepes padlizsán
1 db közepes cukkini
2-3 evőkanál lenmag olaj


 
Fűszerek:

1 teáskanál tengeri só
kevés fehér bors
szárított zöldségek

A zöldségeket felkarikázzuk, a padlizsán héját levágtam.

A padlizsánt és a cukkinit előre megsóztam, borsóztam és le fóliázva állni hagytam, hogy kiengedje a levét, ne sütés közben.
Egy jénai edénybe kevés lenmag olajat öntöttem és szép sorban leraktam a zöldségeket, a tetejét megszórtam a szárított zöldségekkel, kevés olajjal meglocsoltam.

 
Alufóliával letakarva előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütöttem, majd levettem a fóliát, le öntöttem a felesleges vizet és még 5-10 percig visszatoltam a sütőbe.

Tipp:


 
Célszerűbb a végén, amikor elkészült, még meglocsolni a hidegen sajtolt olajjal, így az értékes hatóanyagok az olajban megmaradnak.

Pl.: a hidegen sajtolt lenmag olajnak magas az Omega 3,-6,-9 zsírsavtartalma.


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

Erdélyi csorba - leves



Hozzávalók: ( 4 fő részére)

1-2 szál répa

1 -2szál gyökér

1 db kisebb zeller gumó

1 db közepes fej hagyma

1 db közepes padlizsán

2 db közepes paradicsom

kevés zöldbab, vagy zöldborsó

2 evőkanál olíva olaj

2,5 l víz


Fűszerek:

2 evőkanál vega zöldségmix

2-3 levél lestyán, vagy tárkony

1 citrom leve


A zöldségeket felkockázzuk, először a hagymát az olíva olajon üvegesre pároljuk, majd a többi zöldséget is, (kivéve a padlizsánt) kb. 5 percig együtt pároljuk.

Megszórjuk a vega mixel és a hozzá adott vízzel együtt addig főzzük amíg felforr , beletesszük a padlizsánt és még kb. 10 percig főzzük.

A végén a citrommal savanyítjuk és a felaprított lestyánnal, vagy tárkonnyal szórjuk meg.
Lágyabbá, krémesebbé tehetjük, ha 3-4 evőkanál nem hidrogénezett növényi tejszínt külön elkeverünk kevés levessel egy pohárban és ezt hozzáöntjük a nagyobb adaghoz.

Vasárnapi vega ebéd

Ma.., pontosabban tegnap nagyon jó napunk volt, igazi családi vasárnap .

Mondjuk én a délelőtt végig főztem, volt segítségem is: Vikike:)

Igazi kislány, hozza a konyharuhát, hogy kössem a hasára, ilyenkor segíteni akar:), utánna meg a vízözön:))

Viszonylag régen főztem egy teljes komplett vasárnapi ebédet, ezért most anyukám szabadnapot kapott , ma inkább őt hívtuk át hozzánk ebédelni.

Gondoltam felteszem az egész menüsort:)


A levessel kezdeném, ez is erdélyi leves.

Savanykás ízű telis tele zöldségekkel, az eredeti verzióban húsgombócok vannak, ez most természetesn kimaradt, Csorbának hívják.
Levesek címkénél olvasható a recept!



A főétel: Sült zöldségek Rántott Zellerrel:

cukkini - , paradicsom -, hagyma -, padlizsánnal.

Erre már készítettem egy verziót amiről írtam, viszont ez egy egyszerűbb változat.

Köretnek még krumpli pürét készítettem, úgy mint a hagyományost, csupán a hozzávalókat cseréltem le . A tej helyett növényi tejjel készítettem és nem hidrogénezett növényi margarinnal kavartam ki, kevés szerecsen dióval.
A Receptek címkénél találjátok:)


A desszert az általunk közkedvelt almás süti volt.

Viszont most nem pite hanem a hagyományos verzió.
A Fitt nyalánkságok menüpontban található!