Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. március 30., kedd

Répa kuglóf

Húsvéti készülődés alatt folyamatosan gondolkodom, hogy mi is legyen  az ünnepi menü?! Nagyjából kitaláltam már, viszont a legtöbb recept most fog debütálni, remélem sikerülni fognak?!
 Mert már jártam úgy, az egyik Karácsonykor, hogy annyira újat és annyira finomat szerettem volna, hogy az egész napi konyhában állás eredményeként az ünnepi menü ( egy része) a kukában landolt.
Most fejben már megfőztem, a napokban gyakorlatban is megcsinálom.
Viszont az ünnepi desszert már megvan! Répa torta lesz.
Már régóta ki akartam próbálni, ma végre megsütöttem, viszont gyorsan elfog fogyni ezért újra megsütöm a hétvégén, hogy a locsolóknak is maradjon:) Egy két dolgot, viszont változtatni fogok  a második sütésnél , mert a tésztája nem lett elég könnyű. A lisztet fele-fele arányban fogom hozzáadni ( fehér-teljeskiőrlésű), egy ilyen picikét, még csalhatunk a siker érdekében:).




Hozzávalók:

3 db nagyobb répa
100 g bio margarin
Méz 1,5 vagy 2 dl
4 evőkanál barna nádcukor ( a díszítéshez)
270 g liszt: 135 g teljeskiőrlésű tönkölybúza, 135 g bio fehér tönkölybúza liszt
1 tasak foszfátmentes sütőpor
1tk szódabikarbóna
1/2 dl narancslé
1/2 narancs reszelt héja ( ha lehet akkor bio!)
fahéj ízlés szerint
gyömbér ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
( én  a fűszerekből egy púpozott késhegynyit tettem)

Miután a répákat megtisztítottuk reszeljük le sajt reszelőn. Majd óvatosan adjuk a mézet a habosra kevert margarinhoz. Külön edényben keverjük össze a narancslét, sárgarépát, fűszereket és a narancs héját.
A száraz hozzávalókat is külön edényben keverjük össze: a liszteket a sütőporral és a szódabikarbónával. A száraz anyagokkal kezdve és befejezve , felváltva keverjük a mézes krémhez. Minden hozzáadás után jól keverjük össze, akár robot géppel. Öntsük a masszát egy kuglóf formába vagy egy 20x30x5 cm kikent torta sütőbe. Majd helyezzük 170 fokra előmelegített sütőbe.
Süssük 40-45 percig alacsony hőfokon. Én a sütés közepénél levettem a hőfokot 150 fokra.
 A kuglófba szúrt vizes késsel ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje?
Amikor a penge tisztán kihúzható, kész a torta.
10-15 percig hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki egy rácsra. A barna cukrot alacsony lángon karamellizáljuk állandó keverés mellett!
Majd a torta tetejére reszelt sárgarépát teszünk és erre öntjük rá a karamellizált cukrot, ami elég gyorsan megköt és egy ropogós réteget képez a torta vagy kuglóf tetején! Ha valaki nem kívánja díszíteni akkor csak simán mézet, vagy agave szirupot csurgathat a tetejére. Majd hagyjuk teljesen kihűlni. 1-2 óra állás után lehet csak szépen szeletelni.