Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. június 4., csütörtök

Nyári vegyes zöldségleves

Visszatérve a receptekhez.. nem tettem még fel leves recepteket, most ezt pótolom. Nagyon kedvelem a leveseket, ha "tiszta" alapanyagokból ( értem itt azt, hogy nem tartalmaznak húst, tejet, tojást, fehér lisztet)vannak elkészítve, nagyon jól beilleszthetők még egy tisztítókúrába is.
Pl.: lénap.
Előszeretettel fogyasztom még a leveseket, mert telítenek, előkészítik a gyomrot az emésztésre.

Nagyon egészségesek a zöldséglevesek, vagy a "hamis "húsleves, exelsiornak is nevezik, léböjtökbe is beilleszthető. ( tulajonképpen a húslevesnek is a zeller és a többi zöldség adja meg a finom ízét.)
Exelsiort nagyon egyszerűen készíthetünk, hasonlóan , mint a hagyományos hús levest, természetesen hús nélkül:), csak még több zöldséggel, lassú tűzön fözzük és sokáig.
Mindenki ismeri a káposztaleves kúrát, valóban nagyon hatásos, ha pár kg-ot le szeretnénk dobni, vagy tisztítani szeretnénk a szervezetünket. Viszont tényleg nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból készítjük.
A legfontosabb amellett, hogy nem főzünk bele állati eredetű fehérjéket, hogy ízfokózokat, leveskockákat, vegetát sem teszünk bele, hacsak nem bio összetételű, "E" mentes leves ízesítőről van szó.
Én általában hetente, kéthetente tartok egy lé napot ( méregtelenítek) amikor kizárólag vizet, préselt zöldségleveket, és levest fogyasztok amit ilyenkor vegyes zöldségből készítek és a végén összeturmixolom! (krémleves:). Nagyon hatásos, és kibírható, mert a levek és a leves telítenek!
A minap főztem egy vegyes zöldséglevest, savanykásat, kinyitottam a hűtőt és a rendelkezésre álló zöldségekből készítettem.

Íme a recept:

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2-3 közepes új krumpli
2 szál répa
2 szál gyökér
1 kis fej zeller, és a zöldje (kb. 1-2 szál)
3-4 közepes paradicsom
3-4 evőkanál olíva olaj
2 cikk fokhagyma
késhegynyi cayenne paprika
1 citrom leve
1 kávéskanál só
1 kávéskanál vegamix ( bio)
1 l víz

A zöldségeket előkészítjük, felkockázzuk. Az olíva olajat felhevítjük és az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk benne, majd szép sorban rádobjuk a többi zöldséget. Sózzuk, beletesszük a vegamixet is és lefedve pár percig együtt pároljuk, ha szükséges kevés vizet öntünk alá.
Párolás után felöntjük a vízzel és kb. 15-20 percig készre főzzük, inkább 20 perc a zeller és a répa miatt:).
Ha kész utóízesítjük, préselt fokhagymával ízesítjük és a citromlevével savanyítjuk, majd a tetejére aprított zeller levelet szórunk!

Ti hogy álltok a levesekkel?

Legközelebb nyers leves recepteket írok, nagy kedvenceim, most itt a nyár, irány a piac:)!