Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. február 11., csütörtök

Mi mindennel mérgeznek minket!!?

Érdemes elolvasni, hogy mennyi vegyi anyagot és milyen VEGYSZEREKET tesznek az élelmiszereinkbe és itt a SZEREN van a hangsúly! Holott az élelemnek TÁPLÁLÉKNAK kellenne lennie, nem egy SZERNEK!
A megoldás : vissza kell térni a természetes ételekhez, alapanyagokhoz. És ha ez nem megy 100%-osan, mindig elolvasni a dobozon, az összetételt, habár igyekeznek minél apróbb betűkkel ezt feltüntetni, holott kiabálnia kellenne ezeknek a számoknak a CSOMAGOLÁSRÓLl!!
Szépen fogalmazva: nem egyből, hanem apránként mérgeznek (minket) kis dózisokban. Tény, hogy akárhogy is igyekszünk nehéz elkerülni a méreganyagok, nehézfémek, klór , stb. bejutását a szervezetünkbe, viszont erre a célra  vannak "kitalálva" a méregtelenítő kúrák, amelyeket bizonyos időközönként mondhatni létfontosságú elvégeznünk!!

Szejtán magyarosan - Szejtán készítés

Alkalomadtán megkívánom  a magyaros ízeket, olyankor mindig valami hagyományosat főzők, csak természetesen az alapanyagokat változtatom!
Ilyen étel  a magyaros pörkölt is.
Nemigazán szeretem használni a szója kockát, ami már nagyon sok helyen kapható, mivel rendkívül puffasztó hatása van és nehezen emészthető.
Ezért az utóbbi időben rátértem a szejtánra  a magyaros ételek elkészítésénél is, amit a családban mindenki szívesen fogyaszt!
Tulajdonképpen én magam készítem a szejtánt is, mivel a bioboltokban eléggé borsos áron kapható, viszont ha mi magunk készítjük nagyon olcsó alapanyag és kiadós ételek főzhetőek belőle.
Sikér lisztet vásárolok ami bármely bio vagy natura boltban kapható és a zacskó hátoldalán írja az elkészítési javaslatot.

Én a következőképpen készítem:

 Először is a lisztet picit fűszerezem,( tetszőlegesen) vagy csak sózóm.
 Vizet melegítek (a liszt mennyiségétől függően ) és rá öntöm a búzasikér lisztre, összegyúrom, az eredmény egy  gumi állagú tészta!
Én mindig egy picivel több vizet öntök hozzá, mert így puhább, omlósabb lesz a szejtán!
Cipót formálók belőle és  általában felszeletelem.
Ezeket a szeleteket még kb. 30 percig főzőm, utána leszűröm és tetszőlegesen felhasználom. ( tulajdonképpen az ételkészítésnél még egyszer megfőzőm , tehát összesen 2x!).
Ha túl sokat készítek akkor  lefagyasztom, így bármikor van a frigóban ha szükség van rá!



Hozzávalók:

400 g szejtán
1 db vöröshagyma
1-2 cikk fokhagyma
2 kávéskanál őrölt édes piros paprika
1/2 kávéskanál tengeri só
késhegynyi örőlt kömény
csipetnyi csípős őrölt piros paprika
4 evőkanál olíva olaj
1 db nagyobb paradicsom
1 db paprika
késhegynyi őrölt fekete bors
kb. 1 dl víz

Úgy készül, mint a hagyományos pörkölt, először is  készítünk egy alapot!
Az olíva olajon a felaprított  vöröshagymát üvegesre pároljuk, sózzuk, majd a kockára vágott paradicsomot, és paprikát  hozzáadjuk , együtt pároljuk tovább , megszórjuk a piros paprikával, köménnyel és együtt főzzük. Majd a szintén kockára vágott szejtánt is hozzáadjuk , öntünk hozzá kb. 1 dl vizet és lefedve kb. 15 percig főzzük.
Ha szükséges a végén még utána fűszerezünk és belepréseljük fokhagyma nyomón a fokhagyma cikket. Én zöld salátával fogyasztottam, viszont a kis családom krumpli pürét kapott köretként:)
De nagyon jó, ideális köret mellé élettani szempontból a könnyen emészthető, semleges köles!

Tipp: A szejtán kíváló növényi fehérje forrás : 70%- a fehérje tartalma és könnyen emészthető!


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon