Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. december 24., hétfő

Köszönöm, hogy az elmúlt évben is velem tartottatok!


Karácsonyi menü 2012


Ígértem nektek az idei karácsonyi - ünnepi menü felhozatalt nálunk. A cél időhiány miatt a praktikusság és a gyorsan elkészíthetőség volt, természetesen az általam fontosnak tartott szempontok szerint. Idén kevesebb időm jutott új karácsonyi receptek megkomponálására ( azért van egy-kettő a tarsolyomban:), ezért korábbi receptjeimből válogatva alakítottam ki a menüt.

Lesz mártogatható, kenhető krém: Mentás - chilis zöldborsó krém, amit akár akkor is elővehetek ha vendégek érkeznek és  pirítóssal, vagy a paprikás stanglival, zöldségekkel, tortilla lapokkal ideális vendégváró. De ideális lesz akkor is ha estére "megéhezik" a család.
A saláta elmaradhatatlan: a fenyőmagos zeller saláta, dióval gazdagítva igazi téli saláta, vitaminban és enzimekben gazdag csírákkal, hogy ne feledkezzünk meg a klorofillről és a lúgosító zöldségekről sem!
A falafel fasírt szintén hidegen, melegen egyaránt finom, ugyancsak ideális ha vendégek érkeznek.
A polentával töltött sült gombát és a grillezett szejtáncsíkokat almás - zeller pürével, spenóttal főételnek szántam ebédre karácsony első és másodnapján, a vegán töltött káposztát erdélyiesen pedig szentestére.
Idén elmarad  a leves.
 A krokett pedig bármelyik főétel kísérője lehet, vagy önmagában is fogyaszthatjuk salátával.
A kakukk tojás a tavaszi tekercs amely zöldségekkel van megtöltve, arra az esetre szánom ha végképp nem elégszik meg a család az előbbi felsorolással.

A desszertek pedig a következőek lesznek: lesznek sült és lesznek nyers desszertek is. Elmaradhatatlan nálunk a diós és mákos bejgli vagy bejgli torta ( tej,-tojás,-cukor,-élesztő nélkül), továbbá tavaly hagyományt teremtett egy másik nyers, bonbon édesség a zserbó golyó. Nemrég megosztott posztban pedig a házi és szintén nyers, narancsos marcipán - szaloncukorból is teszek ki majd egy bonbonos tányérra, csomagolás nélkül.
Hamarosan elindítom a Süti - Nem süti  menü címkét amelyben ezzel a Szedres - csokoládé  nyers tortával fogok indítani, amely nagy sikert aratott a napokban nálunk. A két ünnep között biztosan elkészítem újra és megosztom veletek a receptet:)!
A mozart kuglóf kandírozott narancshéjjal ( cukormentes), pedig a webcukrászdám egyik legkedveltebb  süteménye karácsonykor. Egy ilyen koszorút "megmentettem" magunknak is az ünnepekre.
Lehet azt gondoljátok, hogy kicsit sok és talán kaotikus a felhozatal, de ezek szinte mind olyan ételek, amelyeket ha előre elkészítünk arra a pár napra biztosan elállnak és mi pihenhetünk, lazíthatunk.
 Én most kevesebb időt próbálok a konyhában tölteni és inkább a családdal, barátokkal szeretnék feltöltődni, ezért van kissé büfé jellege az idei menünek.
Kíváncsi lennék a ti karácsonyi menütökre is, ha van egy kis időtök osszátok meg velünk, mert mindig tanul az ember:) Addig is stresszmentes készülődést kívánok!