Szeretem a pitát, mert sok mindent tehetek a "belsejébe" és praktikus, mert ezt szoktam csomagolni hosszabb utazáskor és akkor is amikor hétköznap nincs sok időm főzni.
Olyankor csak gyorsan összerakom. Célszerű többet csinálni , hűtőben és légmentesen záródó tasakban sokáig eláll.
Hozzávalók: ( kb. 6-7 db pita)
250 g bio finom tönkölyliszt
250 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
1 kávéskanál tengeri só
1 zacskó bio élesztő por
3 evőkanál hidegen sajtolt olaj
2 dl növényi tej
1 csomónyi friss medvehagyma
A liszteket összekevertem és hozzáadtam a sót, olajat, majd a növényi tejet felmelegítettem ( inkább csak langyos volt) és csomómentesen elkevertem benne az élesztőt.
A medvehagymát apróra vágtam és szintén a masszához adtam.
Hozzáadtam a liszthez az élesztős tej keveréket és alaposan kidolgoztam a tésztát, amíg el nem vált az edény falától.
A medvehagymát apróra vágtam és szintén a masszához adtam.
Hozzáadtam a liszthez az élesztős tej keveréket és alaposan kidolgoztam a tésztát, amíg el nem vált az edény falától.
Ha nagyon ragad, adhatunk hozzá még lisztet.
Majd letakarva, meleg helyen 30-35 percig kelesztettem.
Miután megkelt, egy hosszú nudlit sodortam belőle és késsel 7 egyenlő részre osztottam.
Ezekből a kis részekből golyót formáztam és nyújtóval 1 cm-es vastagságú kerek formákat nyújtottam.
Sütő papírral kibélelt tepsibe tettem.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra, majd levettem a hőfokot 170-150 fokra.
Nem szabad sokáig sütni, mert puhának kell lennie.
4-5 percig sütöttem az egyik oldalát, majd kivettem a tepsit, megfordítottam őket és még egy 4-5 percig sütöttem a másik oldalát.
Kivéve a sütőből pár percig hűlni hagyjuk, majd még melegen zsebeket vágunk a közepébe.
Tipp: Süthető csak teljes kiőrlésű lisztből is , viszont az a tapasztalatom, hogy az élesztős tésztáknál célszerű ha feles arányban adagoljuk a lisztet, mert könnyebben megkel a tészta.