Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. április 28., csütörtök

Csőben sült paradicsomos cukkini


A cukkinit nem lehet megunni, nagy előnye, hogy számtalan módon felhasználható, elkészíthető.
A vegán és lúgosító konyha nélkülözhetetlen zöldsége.
Könnyen emészthető és például lereszelve kitűnő saláta "töltelék".
A fenti recept egy nagyszerű tipp ebédre, viszonylag gyorsan elkészül, kiadós és finom.

Hozzávalók: ( 3-4 főre)

3 db közepes cukkini
3-4 szem újkrumpli
250 ml paradicsom szósz
200 ml növényi tejszín ( rizs, vagy zabtejszín)
150 g növényi sajt
 ( Olvadó! Kitűnő a szójaprodukt terméke, mert nem tartalmaz hidrogénezett zsírokat, adalékanyagot és tejszármazékot!)
2-3 cikk fokhagyma
friss vagy szárított bazsalikom
1 kávéskanálnyi himalaya só
késhegynyi örőlt rózsabors
kókusz olaj
3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
2-3 cikk fokhagyma





A cukkinit felkarikázzuk, a krumplit tisztítás után  vékony szeletekre vágjuk.
Sózzuk a cukkinik mindkét oldalát  és borsozzuk. A felhevített kókuszolajon hirtelen megpirítjuk mindkét oldalukat.
A hátramaradt olajon a felaprított fokhagymát ( 1 cikket félreteszünk), megfuttatjuk, majd ráöntjük a paradicsom szószt.
 Ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük a bazsalikommal. 3-4 percig főzzük, majd belepréseljük a meghagyott fokhagyma cikket.
A simára elkevert növényi tejszínt hozzáadjuk az elkészült paradicsom szószhoz.
Egy tűzálló tálat kiolajozunk az olíva olajjal és rétegezzük: először az elősütött cukkinit, majd a vékonyra felszeletelt újkrumplit és ráöntjük a tejszínes-paradicsomos szószt.
Addig ismételjük ameddig elfogynak a hozzávalók.
Utoljára leöntjük a szósszal, betakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben 180 C fokon 20 percig sütjük.
Levesszük róla a fóliát és a tetejére helyezzük a szeletelt növényi sajtot és további 7 percre visszatesszük amíg ráolvad a csőben sült tetejére.
Mivel krumplival készül, külön köretet nem ajánlok hozzá!


Tipp: Készíthetjük normál krumplival, viszont akkor előre főzzük meg a krumplit, amelyet főzés után szeletelünk. A sütési idő így lerövidül : 10-15 percre a 20 perc helyett!