Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. február 1., kedd

"Ricottás" - Spenótos Spagetti

Számomra új felfedezés volt az úgynevezett: selyem tofu.
Természetesen már korábban is hallottam -  olvastam róla , viszont alkalmam nem volt még  sem megkostólni, sem kipróbálni.
Állagára sokkal lágyabb, mint a hagyományos natúr tofu, tehát olyan ételekhez ajánlom, amelyek krémesebb, könnyebb állagot igényelnek. Édességekhez, krémekhez kitűnő szerintem.
 Habár most mégis egy hagyományosabb ételt készítettem belőle, mivel amúgy is sok volt már az utóbbi időben a nyalánkságokból.
Villával összetörtem és állagára olyan lett, mint az olasz ricotta túró. Természetesen azért könnyebb minden szempontból. Így adta magát a recept: vegán - ricottás spagetti, spenóttal és sok fokhagymával.





Hozzávalók ( 4 fő részére):

200 g durum vagy tönköly spagetti tészta
400-500 g  friss spenót ( fagyasztott spenótból is készíthető)
400 g selyem tofu
4 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
3 cikk fokhagyma
3 evőkanál szezámmag
1 kávéskanál himalaya só

Díszítés: aszalt paradicsom

A durum tésztát enyhén sós vízben "roppanósra" főzzük. Közben elkészítjük a szószt.
A megtisztított spenót leveleket kevés vízzel megpároljuk, majd lecsöpögtetjük.
2 cikk fokhagymát 2 evőkanálnyi olíva olajon enyhén megpirítunk, majd rádobjuk a lecsöpögtetett spenót leveleket, és a selyem tofut,  sózzuk és együtt az olajon állandó keverés mellett 2-3 percig pároljuk. Miután levettük a lángról, belepréseljük a megmaradt cikk fokhagymát.
A kifőtt spagettit miután leszűrtük összekeverjük az egy evőkanálnyi olíva olajjal, alacsony lángon átforgatjuk és hozzáadjuk a "ricottás" spenótot. Tálalás előtt vegán parmezánnal, vagy enyhén pirított szezámmaggal szórjuk meg és aszalt paradicsommal díszítjük.