Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. január 28., csütörtök

Zöldséges Lasagna

Akarva akaratlanul az utóbbi időben az olaszos ételek kerülnek nálam előtérbe, talán azért , mert a nyár ízeit hozzák vissza.
Íme a lasagna vega változata és ez egy garantáltan lúgosító menü! Nem szeretnék elfogultnak tűnni, de nagyon jó sikerült.

Hozzávalók:

6 db lasagna tészta lap ( durum tésztából)
250 ml növényi tejszín
2-3 dl rizs tej
3 evőkanál tönköly liszt
50 g bio margarin
3 evőkanál olíva olaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 szál sárgarépa ( nagyobb)
1 db piros kaliforniai paprika
2 db közepes paradicsom
1/2 fej brokkoli
1 kávéskanálnyi szárított bazsalikom
1 kávéskanálnyi tengeri só
1 kávékanálnyi vegamix ( sómentes)
 
 


Zöldségek előkészítése:

A répát megtisztítjuk és hosszú szeletekre vágjuk, majd a brokkolit rózsáira szedjük, paradicsomot felszeleteljük, hagymát felaprítjuk,  paprikát felkarikázzuk, 1 cikk fokhagymát szeletekre vágunk.
A szeletelt répát és brokkolit pároló edénybe tesszük és roppanósra pároljuk.
A felaprított hagymát az olíva olajon üvegesre pároljuk , majd  beletesszük a   kaliforniai paprikát és együtt pároljuk, sóval , vegamixel fűszerezzük.

Vegán besamel:

A margarint felolvasztjuk és a lisztel csomómentesre keverjük, majd felöntjük a rizs tejjel és addig főzzük folyamatos keverés mellett amíg besűrűsödik, majd sózzuk és egy cikk fokhagymát nyomunk bele. Nekem nem volt elég krémes az íze ezért hozzákevertem még 250 ml növényi tejszínt. Végén a szárított bazsalikommal fűszereztem.
Egy tűzálló lasagne tálat kiolajoztam és leraktam 3 db tészta lapot, erre öntöttem egy réteg krémet, majd szépen ráraktam a zöldségeket, és a tetejére raktam még egy réteg tészta lapot, utána a maradék zöldségek következtek és a legvégén még a maradék besamelt öntöttem rá.
Megszórtam kevés bazsalikommal és előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütöttem.