Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. november 11., vasárnap

Sok zöldséges pizza

Gluténmentes, szénhidrát-csökkentett, élesztőmentes - anticandidás, magas rosttartalmú

Szegény pizzát sok atrocitás éri, hogy nem tartozik az egészséges ételek közé, pedig csak az alapanyagok kiválasztásán múlik, hogy egészséges lesz-e a végeredmény vagy sem?!
Emlékszem, hogy amikor először ettem Olaszországban pizzát csodálkoztam, hogy milyen vékony a tésztája és a húsmentes változaton a brokkolitól kezdve a spenótig telis-tele volt rakva zöldségekkel.
Hidegen sajtolt olíva olajjal meglocsolva, friss bazsalikommal, az volt életem legfinomabb pizzája:)

Az alábbi recept gluténmentes, hogy azoknak is kedvezzünk akik valamilyen oknál fogva nem fogyasztják a gluténtartalmú ételeket. Habár ha nincsen érzékenység bátran fogyaszthatjátok a tönkölylisztet, akár a pizza tészta elkészítéséhez.
A tönköly kivételesen gazdag ásványianyagokban, növényi fehérjékben és nem utolsó sorban a magyar ősgabona!  Nem egyenlő a sima búzaliszttel.
Tehát a mi gabonánk, amely az itt élő emberek egyik értékes tápláléka. Tönkölylisztből készült pizza tészta recept: Itt!

A fenti pizzát este is fogyaszthatjuk, én több zöldséget pakoltam rá, mint maga a tészta vastagsága.

Hozzávalók: ( 4 fő részére)

Tészta:

150 g mandula liszt
150 g kölesliszt
100 g rizsliszt
100 ml kókusz olaj
1 kk himalaya só
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
2 evőkanál útifűmaghéj őrlemény ( ez egy magas rosttartalmú növény), ennek hozzáadásával a tészta kevésbé lesz száraz, morzsalékos.
100 ml víz: a vizet apránként adagoljuk hozzá, mert az útifűmaghéj miatt gyorsan magába szívja a nedvességet.

Először összekeverjük a száraz összetevőket, majd jöhet az olaj és a víz. Lehet, hogy szükséges lesz még hozzáönteni kevés vizet, mert a növényi rostok sok nedvességet magukba szívnak.
 A cél, hogy gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát 1 órát a hűtőben pihentetjük.

Feltét:

Ízlés szerinti zöldségek: paradicsom, paprika, hagyma, cukkini, stb.
Növényi sajt: Soyaproduct, vagy Viofast termékek, utóbbi szójamentes!

Paradicsomszósz:

3-4 db paradicsomot
3 evőkanál hidegen sajtolt oliva olaj
1 kk szárított bazsalikom,
1 kk oregáno
1 kk himalaya só
1-2 cikk fokhagyma
késhegynyi nyírfacukor

Ezt a paradicsomszószt, most ne főzzük, csak a felaprított paradicsomot turmixoljuk össze a többi hozzávalóval és adjuk hozzá a préselt fokhagymát.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1 cm-vastagságura. Nem állítom, hogy könnyű vele dolgozni, de ha nem marad egyben nyomkodjuk bele a tepsibe. Öntsük rá a szószt, pakoljuk rá kedvenc zöldségeinket. Én a paprikát, hagymát, cukkinit szeletelő segítségével hajszálvékonyra szeleteltem.
A szeletelt növényi sajtot pedig tegyük szintén a tetejére és előmelegített sütőben 180 C fokon süssük 20-25 percig.