Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. augusztus 31., szerda

Pirosgyümölcsös Mák kuglóf ( újrasütve: )


Tej, tojás,-cukor,-gluténmentes

Már egyszer elkészítettem ezt a mákos sütit áfonyával, nagyon tetszett nektek, többen írtátok, hogy sikeresen megsütöttétek és, hogy mennyire ízlett.
Ez a változat szintén mákkal készült, (mondhatni a recept kísérlet alatt), mindkét változat finom annak aki szereti a mákos desszerteket.
 Ez a recept viszont igazán egészséges , ugyanis a különbség, hogy ez nem őrölt mákkal készült, hanem mákliszttel.

Mákliszt:

A mákliszt készítése során a mákszemeket finomra őrlik, miután vegyszermentesen kisajtolják az olaját. 30 %-al magasabb a mákliszt beltartalmi értéke, mint a sima őrölt máké, mert sokkal több rostot, fehérjét, valamint ásványi anyagot tartalmaz, ugyanakkor a búza, vagy tönköly búzához képest kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaz. ( 280kcal/100 g ), valamint az elkészített ételnek finomabb ízt kölcsönöz. Sütésre és sűrítésre egyaránt alkalmas, mivel nagy mennyiségű folyadékot vesz fel.
Sütés közben nem keletkeznek benne káros anyagok, miután az olaját kisajtolták.
Még értékesebbé teszi magas kalcium, magnézium, vastartalma.
Kiemelkedően magas a kálcium, foszfor és kálium tartalma.
Ahol utána nézhettek: www.biobolt.e-tar.hu



Hozzávalók:

200 g mákliszt
100 g mandulaliszt
80 - 100 g nyírfacukor
6 evőkanál kókusz olaj
1 tasak foszfátmentes sütőpor
késhegynyi bourbon vanília
1/2 citrom leve és reszelt héja
250 ml víz vagy növényi tej

Öntet: friss vagy fagyasztott piros, erdei gyümölcsök, 1 evőkanál nyírfacukor, 1 kávéskanálnyi citromlé, késhegynyi agar - agar ( növényi,-természetes zselésítő ).

A sütemény elkészítésénél először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat és robotgép segítségével homogén masszává dolgozzuk ki.
A kuglóf formát ha szükséges vékonyan kikenjük olajjal, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 C fokon 35 - 40 percig sütjük. Az utolsó 15 percben lejjebb vehetjük a hőfokot 150 C fokra.
Miután teljesen kihűlt, csak utána borítjuk ki a süteményt a formából.

Az öntethez a gyümölcsöket a nyírfacukorral, citromlével és az agar - agarral alaposan összekeverjük és alacsony lángon főzni kezdjük. Forrástól számítva, további 2-3 percig főzzük és készen is van az öntetünk, lehúzhatjuk a lángról.


Nyers öntet:

Egyszerűen ha nem kívánjuk a gyümölcsöket hőkezelni, akkor összeturmixoljuk a citromlével és a nyírfacukorral a friss gyümölcsöket. Erjedésgátlónak ne feledjünk csipetnyi fahéjat vagy bourbon vaníliát beleszórni. Agar - agar ebben az esetben , természetesen elhagyható.




Fittanyuka közösség a facebookon