Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. március 10., vasárnap

Padlizsán gombócok grillezett polentával



Sokszor fejtörést okoz, hogy milyen fő fogást varázsoljunk a családi asztalra, amely a lúgosítás és egészség keretei között marad. Az alábbi fogást inkább egy vasárnapi főételként ajánlanám, mert a kicsit időigényes a padlizsánok el- és előkészítése, de megéri a fáradságot. Gluténmentes fogás!


Padlizsán gombócok sajttal töltve:
( 4 főre)

 

Hozzávalók:

1 közepes méretű padlizsán hosszában kb. 1 cm vastag szeletekre vágva
4 gerezd fokhagyma
350 g növényi sajt 1 cm szeletekre vágva
4-6 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
1 teáskanál morzsolt oregano levél
1 kk himalaya só
1 evőkanál citromlé
néhány karika citrom
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöld

kevés kókusz olaj a sütéshez

Aki fogyaszt kecske sajtot azzal is megtöltheti a padlizsánokat. Én nem szeretem az intenzív ízét, így maradtam az olvadós, nem hidrogenizált növényi sajtnál.
A padlizsánokat hosszant 1 cm-es szeletekre vágjuk. Az olajjal, oregánoval, citromlével, sóval, 4 cikk préselt fokhagymával pácot készítünk és egyenként belemártjuk a padlizsán szeleteket, lefóliázzuk és 1 órára a hűtőben pihentetjük.

Közben elkészítjük a polentát:


 Grillezett polenta:

Hozzávalók:

200 g kukorica dara
3szoros mennyiségű víz
1-2 kk himalaya só
3-4 cikk fokhagyma

kevés kókusz olaj a grillezéshez

A kukorica darát a lobogó sós vízben, állandó keverés mellett keménnyé főzzük. Egy kb. 30X30-as tepsit kiolajozunk és beleöntjük a masszát, a sütőt pirító, grillező fokozatra tesszük és 15 percre be helyezzük a sütőbe, inkább csak szárítjuk a polentát.
Majd négyzetekre vágjuk és kihűlés után egy tapadás mentes edényben egyenként, mindkét oldalukat forró kókusz olajon pirosra sütjük.

A padlizsán szeleteket egy tűzálló tálba helyezzük, lefedve szintén a sütőbe helyezzük és 15 percig pároljuk. Miután kihűltek, lecsöpögtetjük és  vékony sajtszeleteket helyezünk a szeletekre, feltekerjük őket, fogpiszkálóval rögzítjük és egyenként egy tapadás mentes edényben minden oldalukat pirosra pirítjuk! Én néhány citrom karikát is grilleztem mellé, igazi mediterrán íz világ!
Friss, vegyes zöld salátával és a grillezett polentával tálaljuk.