Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. június 14., hétfő

Hétfő - Fitt lúgosító heti menüajánlat

Reggeli:

Mákos zabpehely -  Eperrel

Mint már említettem a korábbi posztomban a reggeli - délelőtti órákban a lassan felszívodó szénhidrátokat fogyasszunk! Ilyen pl: a natúr zabpehely, köles, barnarizs, korpás kekszek, piták, teljeskiörlésű lisztből készűlt tészták.
Viszont ezeket is a délelőtti órákban fogyasszuk, vagy maximum 15 óráig! Tehát ebédre ehetünk pl.:tészta salátát, viszont vacsorára már nem!  A gyorsan felszívodó szénhidrátokat, mint pl.. Cukor, fehér liszt, fehérrizs, tojásos tészta, mondani sem kell, hogy nem fogyasztjuk! Mézzel  és a magas cukortartalmú gyümölcsökkel is csak óvatosan!



A zabpehely ideális, és én nagyon szeretem. Ha zabpelyhet eszem kb. 4 óra múlva éhezem meg újra, annyira eltelít a magas rostartalma miatt és ezen kívül magas a B vitamin , ásványi anyag , fehérje tartalma ,ezért a testépítők kedvenc eledele, mert éppen ezért izomépítő. Sokféleképpen ízesíthető, variálható.
Én szinte sosem főzőm meg, így minden értékes tápanyag benne marad! A puha pelyhet szeretem, mert nem kell már előző este beáztatni, elég neki pár perc.

Hozzávalók:

bögrényi natúr kislevelű zabpehely
2 dl növényi tej
1 teáskanál agave szirup
2 evőkanál darált mák
pár szem mazsola
késhegynyi fahéj
100 g eper vagy más idén gyümölcs: legjobb az alma!

A hozzávalókat összekeverjük és pár percig állni hagyjuk, majd a felszeletelt eperrel díszítjük.
Ha szükséges öntünk hozzá még kevés tejet vagy vizet.

Ebéd:

Mediterán töltött padlizsán  - Vegyes salátával , fokhagymás- olívás dresszinggel.


Ez az étel a feltét miatt laktató, mivel olajban sült, ezért mellé csakis valami könnyű, köret jöhet például  friss saláta, ami telis tele van élettel.




Mediterán töltött padlizsán: ( 2 fő részére, vagy 2 étkezésre)

Hozzávalók:

Egy nagyobb padlizsán
100 g gomba
2 paradicsom
friss bazsalikom
tönköly prézli
4 evőkanálnyi sárgaborsó liszt
olaj a sütéshez, vagy pálma zsír
2 evőkanál olíva olaj
1 kávéskanálnyi tengeri só, bors
1 cikk fokhagyma

hús tű

A padlizsánt meghámozzuk, majd  vékony szeletekre vágjuk hosszában, sózzuk, borsozzuk és lefóliázva a hűtőben pihentetjük.
A gombát megtisztítjuk, és feldaraboljuk, majd az olíva olajon pároljuk, sózzuk, a bazsalikommal, préselt fokhagymával fűszerezzük.
A padlizsánt lecsöpögtetjük és az egyik szeletre halmozunk keveset a gombából, majd erre teszünk 2 szelet vékonyra vágott paradicsomot, a tetejére jöhet a másik szelet padlizsán. Hús tűvel mindkét oldalánál lezárjuk.

Következik a panírozás:
A sárgaborsó lisztet összekeverjük kb. 1 dl vízzel , csipet sóval, csomómentesre keverjük. ( palacsinta tészta állagú legyen, ha szükséges öntünk még hozzá vizet)
A padlizsánokat belemártjuk  ebbe a masszába, óvatosan mindkét oldalát, majd megforgatjuk a tönköly morzsában. Ha szükséges megismételjük a műveletet. A felhevített olajban, vagy a legjobb a pálma zsírban pirosra sütjük. Majd papír törlőkendőre tesszük, lecsöpögtetni.
A maradék padlizsán szeletekkel hasonlóan járunk el. Miután megsült eltávolítjuk a hús tűket.

Tipp: A padlizsánokat vigyázzunk, valóban vékony szeletekre vágjuk, hogy kellően átsüljenek!

Saláta:
Friss idény zöldségeket felaprítunk: pl: jégsaláta, paradicsom, uborka, paprika, újhagyma.



Fokhagymás, olívás dresszing:

1 dl víz
4 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
1/2 kávéskanálnyi só
pár szál friss petrezselyem
2 cikk préselt fokhagyma
A petrezselymet felaprítjuk és a többi összetevővel turmixgépben homogén állagúvá turmixoljuk.


Uzsonna:

1-2 maréknyi nyers, natúr mandula vagy mogyoró.

Tipp: Folyadékot ne az étkezések után közvetlenül , hanem az étkezések között vagy előtt, egyenletesen elosztva a nap folyamán fogyasszunk! Mert ha az étkezés után iszunk felhígítjuk az emésztő nedveket, ezzel is nehezítjük az emésztési folyamatot!


Vacsora:

Avokádó krém nyers zöldségekkel:
Avokádó krém recept itt!

Répát, uborkát, paradicsomot, vagy paprikát, akár halványított zeller szárat,  hosszan felszeleteljük és a zöldségekkel  mártogatjuk a krémet! A roppanós,  pirított  kenyeret, most hagyjuk el, maradjunk csak a zöldségeknél!


Fitt Heti lúgosító menüajánlat

Egyik kedves nő ismerősöm a múlt héten "panaszolta", hogy hiába figyel oda arra, hogy nem eszik húst, tojást, tejterméket is csak nagyon ritkán, cukrot sem fogyaszt, a súlya nőtt és a fenekén is egyre durvább a narancs bőr. Kérdezgettem, hogy mégis miket eszik, és legfőképpen mikor eszi, és mennyit iszik?
Sajnos kiderült pár dolog amit ha másképpen csinálna és legalább heti 2-3-szor beiktatná  a mozgást, a változás rögtön láthatóvá válna!
Tehát az alábbiakat sorolta: szinte mindegyik étkezése tartalmaz valamilyen egyszerű szénhidrátot, vagy magas keményítő tartalmú ételt :
Kenyérfélék, sütemény, tészta, rizs, krumpli.
 Folyadékot, vagyis tiszta vizet csak napi 2 litert iszik, ami sajnos kevés! Rostdús és klorofillban gazdag zöldeket, salátákat egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkán eszik.
Ülő munkát végez és eddig még nem tudta rávenni magát a mozgásra.

Tehát lányok hiába eszünk szuper egészséges ételeket, ha nem figyelünk oda arra, hogy :
MIT MIKOR MIVEL?

Mert a teljeskiőrlésű liszt is szénhidrát, előnye , hogy kevesebbet tudunk belőle megenni és magasabb a rostartalma, viszont este már nem tanácsos enni, mert a szervezet az esti és az éjszakai órákban tisztít, méregtelenít, kiválaszt, lelassul az anyagcsere. Ez az étel pedig tápláló, inkább a reggeltől -  délután 15 órai idő intervallumban fogyasszuk amikor a szervezet anyagcseréje ilyenkor a leggyorsabb. Kivéve azoknak akik nem szeretnének fogyni.
Az esti órákban legideálisabbak a zöldségek, mert tisztítanak és nem terhelik az emésztő rendszert.
Összeállítottam egy heti menü ajánlatot, ahogyan én is táplálkozom. Ez egy minta lehet, amely rengeteg más, itt az oldalon található recepttel kiegészíthető.

A következő Pár Fontos dolog amit mindig szem előtt tartok:

1. Szénhidrát dús ételeket csak reggel vagy a délelőtti órákban fogyasztok, max: 15 óráig.
A reggelim mindig magas rost tartlamú és lassan felszívódó szénhidrát: a legideálisabb a zabpehely.
Gyümölcsöt is fogyasztok csak módjával és szinte mindig csak reggel vagy délelőtt.



2. Az étkezésem minden nap tartalmaz nyers zöldséget : saláta formájában.

3. Este már nem eszem szénhidrátot ( kenyérfélét, lisztes dolgokat, rizst, kását, krumplit) csak zöldséget, salátát, valamilyen növényi fehérjével. Ha valaki nem szeretne fogyni, ő fogyaszthat teljeőrlésű gabonákat, kenyeret, tésztát az esti órákban is, de figyeljen az ételtársításokra!

4. Sokat iszom, iszom , mivel 20 kg-onként 2 l vizet ajánlott elfogyasztani, hogy a sejtjeink kellően hidratáltak legyenek és a méreganyagok kiürüljenek!



5. Nagyon későn már nem eszem, megvárom, hogy egy emésztési fázis befejeződjön, nem "eszem"rá, ezzel terheljük az emésztőrendszert.

6. Heti egy lé nap, amikor nem eszem csak iszom, ez a nap kiváltható gyümölcs napra nyáron. ( Vigyázni kell a gyümölcs nappal, mert éhesebb vagy tőle, mintha sima lé napot tartanál a gyümölcsök sav tartalma miatt!)


7. Nassolni nem szoktam, kb. 4 -5 óránként eszem, ha megéhezem natúr, nyers  mandulát, vagy mogyorót rágcsálok, aszalt gyümölcsök nélkül ( sok cukrot tartalmaz).

Ez az étrend szerintem könnyen betartható, mert nem kell éhezni és a recepteket, ízeket lehet variálni.
Alapja  viszont a sok zöldség, amelyek tisztítanak, lúgosítanak és feltöltenek vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
Minden nap felteszem az aktuális napi menüt, a hetedik nap lé nap, vagy mindenki kiválaszthat egy neki tetsző, számára  ideális napot!
Hangsúlyozom ez nem fogyókúra, mert általában a fogyókúra után az elvesztett kg-ok visszajönnek, ez egy lugosító étrend amelynek hatása hosszútávú és több pozitív hatása van a szervezetre, mint csupán a fogyás vagy a szebb bőr!