Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. január 6., szerda

Ezékiel palacsinta narancsos sárgarépa krémmel


A mai nap jót lakmároztunk ebből a palacsintából, most a "diétám" mellett én is bátran ettem, mert speciális lisztből csináltam.
Korábbi bejegyzésemben írtam már az ezékiel lisztről, ( naturgold termék család ), ami bio,- natura boltokban kapható, nagy előnye még a  sok pozitív tulajdonságai mellett, hogy olcsó!
Ezékiel liszt lényege tulajdonképpen a fehérje komplettálás.
A vegákat általában a fontos aminosavak hiánya mellett az elégtelen fehérje fogyasztással szokták " támadni" a jóakarók, család tagok stb. (Habár nem értem miért gondolják sokan, hogy a növényi fehérjék másod osztályú fehérjék??)
Holott nem tudják, hogy a hüvelyesek pl. nagyon sok hasznos növényi fehérjét tartalmaznak.
 Ha ezeket keverjük különböző gabonákkal, mint pl. : kölessel, hajdinával, teljes értékű táplálékot kapunk, amiben szerepel  a fehérje, és szénhidrát. A hajdina és köles mindkettő rendkívül jól lúgosít, emelett gluténmentesek!! Nos ez a bizonyos ezékiel liszt tartalmaz hüvelyeseket lisztté őrölve, teljes értékű búza lisztet , kölest, hajdinát.

Az volt a tapasztalatom, hogy szendvics sütőben kitűnő "bermuda szendvicseket " sütöttem a múltkor úgy, hogy nem ragadt oda, a sima palacsinta sütőben viszont nem akart egyben maradni ezért fele- fele arányban kevertem egy rész ezékiel liszt, egy rész teljeskiőrlésű tönköly ( vagy búza ) liszttel.
A tésztába szórt köménymag rendkívül finom és nem szokványos ízt adott a palacsintának.


Hozzávalók: ( kb. 10-12 db)

Palacsinta tészta:

250 g ezékiel liszt
250 g teljeskiőrlésű tönköly liszt
késhegynyi tengeri só
600 ml növényi tej, vagy víz
köménymag
1 evőkanál kókusz olaj

Az összetevőkből  csomómentes palacsinta tésztát kavarunk és palacsinta sütőben egyenként kisütjük.


Narancsos Sárgarépa krém:

Hozzávalók:

4  szál nagyobb sárgarépa
1 db narancs
1 evőkanálnyi bio margarin
csipet só
1 evőkanálnyi növényi tejszín
friss gyömbér ( erjedésgátló)

A megtisztított és felkarikázott sárgarépát pároló edényben puhára pároljuk.
Az összetevőket turmix gépbe tesszük, a narancsot alaposan megmossuk ( legjobb a bio narancs), mivel a héjából keveset bele reszelünk. A levét bele facsarjuk és összeturmixoljuk.
Végezetül friss gyömbért reszelünk hozzá ( óvatosan mert erőteljes ízt kölcsönöz).
Édeskés a narancs miatt, nekem ez ízlett jobban.
Készítettem brokkoli krémet is aminek a receptje egy korábbi bejegyzésemben található.

Római köményes töltött paradicsom



Mint már említettem, az utóbbi napok étkezését nem a sütik és a szénhidrátdús ételek teszik ki, hanem a könnyű, zöldséges ételek, ha lehet akkor inkább nyersen, mivel tombol a nyári forróság.
 Ez a a töltött paradicsom volt a tegnapi vacsorám, viszont készítettem már előételnek is! Tulajdonképpen a fűszereket kedvünkre variálhatjuk. Mivel most nálam sláger a római kömény, azt használtam fűszerezésül.



Hozzávalók:

4-5 db közepes nagyságú paradicsom
4 evőkanál darált dió ( lehet mandulával, kesudióval, napraforgó, szezámmaggal elkészíteni)
4 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
2-3 evőkanál olíva olaj
3 evőkanál növényi tejszín ( szója, rizs, vagy zab tejszín)
1/2 kávéskanál só
késhegynyi őrölt római kömény
kevés víz ( 0,5 dl)


A megmosott paradicsomok " kalapját" levágjuk, közepüket kikanalazzuk.
A turmix , vagy keverő gépbe tesszük a hozzávalókat, a paradicsomok kivájt belsejét is, ha szükséges öntünk hozzá 0,5 dl vizet és homogén krémmé turmixoljuk. A krémet visszatöltjük a paradicsomokba és  én dió béllel, olíva bogyóval díszítettem, végén még öntöttem a tetejükre kevéske növényi tejszínt. Saláta mellé kiválló fogás, magas a növényi fehérje és esszenciális zsírtartalma.