Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. május 21., péntek

Pirított újkrumpli, illatos szegfű gombával

Szeretek szezonális ételeket, főzni is és enni is, mert sokkal finomabbak a friss hozzávalókból és talán mondani sem kell, hogy egészségesebbek is!
A minap a piacon vásároltam már az új krumpliból és a sorok között bóklászva gondolkodtam, hogy mit is készítsek belőle?!
A krumpli főzelék túl egyszerű, meg nem éppen kedvemre való, a krumpli számomra legfinomabb pirosra sülve, vagy pirítva..
Egy bácsi apró kis vörös színű gombákat árult és mint később kiderült mezei szegfű gomba volt és nagyon illatos! Amikor kifizettem, már tudtam, hogy mi lesz a krumpliból:).


Tipp:

Tévhit, hogy a krumpli egészségtelen, viszont nagyon kell figyelni, hogy milyen ételekkel társítsuk! Az állati eredetű ételekkel erjed, nehezíti a magas fehérje tartalmú, állati eredetű ételek emésztését, ezért szűkítsük a kört a zöldségekre és a növényi eredetű ételekre. A krumplinál mindig alkalmazzuk az erjedésgátló fűszereket. Könnyebben emészthető a héjával együtt, ez az újkrumplinál nem jelent gondot, amelynek keményítő tartalma is alacsonyabb.
Soha ne fogyasszunk már ki csírázott krumplit, mert felszaporodnak a csírázott krumpliban a toxikus anyagok!

Hozzávalók:

Újkrumpli, kb.: 500-600 g
100 g szegfű gomba
1-2 evőkanál kókusz olaj
1/2 kávéskanál tengeri só
friss kakukkfű, vagy friss zöld petrezselyem
köménymag
1 cikk fokhagyma
késhegynyi őrölt rózsa bors

A krumplit dörzsivel csak alaposan átdörzsöljük és megmossuk, majd egy kiolajozott tepsibe tesszük és alufóliával letakarva 200 fokon 10 percig elősütjük, majd a fóliát levéve még 10-15 percig pirosra sütjük.
A szegfű gombát átmossuk ( darabolni nem szükséges) és a felhevített olajon megfuttatjuk, sózzuk, majd borsozzuk, megvárjuk amíg a víz elpárolog belőle és picit megpirulnak a gombák.
Majd amikor a krumpli is megsült , összekeverjük a gombával abban az edényben amelyikben a gombát pirítottuk és ha szükséges adunk hozzá még kevés hidegen sajtolt olajat, hozzáadjuk a préselt fokhagyma cikket és a friss kakukkfüvet.
Mi egy nagy tál friss salátával ettük és nagyon - nagyon finom volt. Kitűnő gyors vacsora!