Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. május 20., hétfő

Spenótos zabpalacsinta gombatöltelékkel


A kedvencem lett ez a recept, mert amellett, hogy könnyen emészthető a palacsinta tésztája, laktató és nagyon finom is egyben. Csupa nyári ízek: spenót, kapor, petrezselyem, mind használtam ezeket a zöldeket egyszerre. A palacsinta tésztáját zabliszttel és gluténmentes liszt keverékkel kevertem ki, a zöld színét pedig szárított spenót por adta, amelyet helyettesíthetünk friss spenóttal is, de tény, hogy ez egyszerűbb megoldás.

                                                                                                               
Palacsinta tészta -  Hozzávalók:
( kb. 8-10 db palacsinta)

  250 g zabpehelyliszt,
 kb. 600 ml víz, (folyamatosan veszi fel a vizet, ha túl sűrű a tészta öntsünk hozzá még ),
3 evőkanál kókusz olaj ( 2 evőkanállal a tésztába is tegyünk - 1 evőkanál a sütéshez)
3 kk szárított, porított spenót ( ez adja a zöld színét) ,
 friss, vágott kapor.

Gomba töltelék - Hozzávalók:

25 dkg csiperke gomba
2 szál újhagyma
2 cikk fokhagyma
pár szál, friss petrezselyem zöldje
2 evőkanál kókusz olaj
1 kk himalaya só
késhegynyi őrölt zöld bors
késhegynyi őrölt kömény ( segíti a gomba megemésztését)
2 evőkanál zabliszt
1 dl víz

Először elkészítjük a tölteléket: A megmosott, tisztított gombákat felaprítjuk és a kókusz olajon a préselt fokhagymával és a felaprított újhagymával megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Amikor megpuhult kissé a gomba, a hideg vízben csomómentesen elkeverjük a zablisztet és hozzáadjuk a raguhoz, besűrítjük vele, majd utólag fűszerezzük a köménnyel, gazdagítjuk a felaprított petrezselyem zölddel.

A palacsinta tészta hozzávalóit összekeverjük, ameddig homogén masszát nem kapunk, gazdagítjuk a friss kaporral. Tapadásmentes, palacsinta sütőben egyenként kisütjük a palacsintákat. Alaposan süssük át mindkét oldalukat.
A kisült palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, ketté vágjuk és friss salátával tálaljuk!

Tipp: Zabliszt és gluténmentes liszt helyett választhatunk világos tönkölylisztet is : 250 g világos tönkölyliszt, 400 - 500 ml víz.
Szárított spenót por helyett pedig készíthetjük friss spenóttal is. Ebben az esetben a spenót leveleket ( 1-2 maréknyit) kissé megfonnyasztunk kevés vízben, összeturmixoljuk és ezt adjuk a palacsinta tésztához.