Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. április 7., csütörtök

Medvehagyma krémleves - Böjti Bevezető szakaszban


Itt van a tavasz és a hónap zöldsége a medvehagyma!

Tipp:

A medvehagyma kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.
Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb.
Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet.
A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.
Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő.
Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít.

A hagymafélék a védikus tanítások szerint radszasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.

Íze leginkább a zsenge fokhagymára hasonlít, nagy vértisztító hatása miatt ajánlom akár most is a böjti bevezető szakaszban.
Mivel ajánlatos, minél több folyadékot, levet, levest fogyasztani már ebben az első tisztulási szakaszban, fogyasszuk bátran a különböző zöldségleveseket és az abból készült krémleveseket is!

Hozzávalók:

1 szál póréhagyma
3 szál újhagyma
"kis csokornyi" medvehagyma
1 db nagyobb krumpli
2 cikk fokhagyma
evőkanál sómentes vegamix
1 kávéskanálnyi himalaya só
késhegynyi zöld, örőlt kardamon
200 ml növényi tejszín ( nem hidrogénezett ), én továbbra is a kókusz krémet használom a leveseknél is.
2 evőkanálnyi hidegen sajtolt olíva olaj
1,5 l víz



A hagymákat felaprítjuk, a megtisztított krumplit kockákra vágjuk, sózzuk, megszórjuk a vegamixel és az olíva olajon pár percig dinszteljük. Felöntjük a vízzel és alacsony lángon kb. 20 percig főzzük.
Félre húzzuk a lángról és a növényi tejszínnel, kardamonnal botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. Utólag belepréseljük a fokhagymát és aprított medvehagymával megszórjuk.