Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. július 9., kedd

Olívás - Aszalt paradicsomos barnarizs, Roppanós zöldségekkel


Már többször írtam, mondtam, hogy nekem a mediterrán ízek mindig a nyarat jelentik, ezért télen is szeretem készíteni az ehhez hasonló recepteket.  Most nyár van és meleg, ezzel az étellel pedig könnyedén elrepíthetjük magunkat képzeletben egy dél olaszországi tengerpartra, akár.
Élettani szempontból pedig egy rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó fogás, roppanós, lúgosító zöldségekkel. Ideális fő fogás. Kell ennél több?

Hozzávalók: 4 fő részére

125 g barnarizs
1 kk himalaya só
víz ( háromszoros mennyiség)
5-6 szem aszalt paradicsom
pár szem zöld olíva bogyó
2 cikk fokhagyma
2-3 evőkanál olíva olaj
3-4 levél friss bazsalikom

Roppanós zöldségek: 1/2 fej brokkoli, 1 csomó zöld spárga, késhegynyi szódabikarbóna, annyi víz amennyi ellepi.

Mindig elriasztanak az agyon főzött, kókadt, színtelen zöldségek, hiszen nincsen már bennük semmilyen tápanyag, vitamin és látványnak sem szépek. Ha hőkezeljük a zöldségeket igyekezzünk minél minimálisabban tenni ezt, hogy minél több tápanyag bennük maradjon.
Ezeket a zöldségeket én blansíroztam külön-külön, szigorúan csak 2 percig voltak lobogó vízben. A vízbe késhegynyi szódabikarbónát tettem, hogy zöldek maradjanak. Miután kivesszük a forró vízből, mártsuk hideg vízfürdőbe, így rugalmasak, roppanósak maradnak!

A barnarizst ha szükséges beáztatjuk minimum egy óra hosszára, ha nem gyors főzésű. Miután puhára főztük sós vízben, szintén átöblítjük szűrő segítségével hideg vízzel, így elérjük, hogy ne egy ragacsos masszánk legyen.
Az olíva olajon enyhén megpirítjuk a fokhagymát és rádobjuk a csíkokra vágott aszalt paradicsomot, majd beleforgatjuk a lecsöpögtetett barnarizst. Utólag rászórjuk a friss, aprított bazsalikomot, préselhetünk bele még 1 cikk fokhagymát és meglocsoljuk 1 evőkanálnyi hidegen sajtolt olíva olajjal és a zöld olíva bogyókkal díszítjük.
A roppanós zöldségekkel tálaljuk, amelyeket szintén vékonyan meglocsolhatunk olíva olajjal és egy fél citrom, friss levével.