Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. február 20., hétfő

Rántott "sajt" - növényi összetevőkből


Kérésetekre egy hagyományos étel megreformálva, nemcsak azoknak akik tej,-laktóz érzékenyek.
Könnyebben emészthető, nem tartalmaz állati zsírokat, fehérjéket és a növényi zsírok benne nem hidrogenizáltak. Ez nagyon fontos!

 Általában az ipari, növényi sajtok nemcsak, hogy nagyon rossz ízűek, de sajnos nagyon károsak is egyben.
Ugyanis hidrogenizált növényi zsírokból készülnek, amit a szervezet "műanyagként" kezel, vagyis méreganyagként - savként elraktároz, első körben a fontos szervektől távol, később már az erekben is.
 Ebbe a kategóriába tartoznak a hagyományos, nem bio margarinok is!
Ezek a hidrogenizált növényi zsírok még az állati zsíroknál is károsabbak. Transzzsíroknak is nevezzük őket.
A következő káros hatásokkal bírnak:
Emelik a koleszterin szintet, károsítják a keringési rendszert, növelik a degeneratív, illetve az öregedéssel kapcsolatos betegségeket.
Transzzsír lesz az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírokból is, ha 48 C fok fölé melegítjük őket.
De bármelyik nem hidegen sajtolt, étolaj transzzsír.

Ezért hangsúlyozom mindig, hogy főzéshez, sütéshez használjatok kókusz vagy pálmaolajat, a hidegen sajtolt olajokat pedig mindig salátára, vagy utólag, a nem túl forró ételhez keverve fogyasszuk, hogy az esszenciális zsírsavak pozitív tulajdonságait élvezhessük.
A hagyományos étolajak, pedig emberi fogyasztásra nem alkalmasak!
A kókusz vagy pálma olaj szénláncai 200 C fok fölött esnek csak szét, így nem alakul át transzssírrá egy sütés , főzés során.
Gazdag még laurinsavban, ez csökkenti a szervezet savasságát és az élesztőgombák étvágyát, így a cukoréhséget is kordában tartja, felgyorsítja az anyagcserét .

Visszatérve a recepthez. Ez egy szója alapú nem hidrogenizált, növényi sajt, amelyet leginkább a mozzarella és a trappista sajt között tudnék meghatározni. Házilag készített, nem szója alapú növényi sajttal, sajnos nem működik, próbáltam:(
Egy szlovák cég készíti. Bioboltok hűtő pultjaiban található.
Jó hír, hogy az ára körülbelül az alacsony árfekvésű, középkategóriás sajtokéhoz hasonló.

Hozzávalók:

200 g növényi sajt
sárgaborsó liszt
víz
himalaya só
tetszés szerinti fűszerek
kókusz olaj a sütéshez

Úgy készül, egy kis eltéréssel, mint a hagyományos rántott sajt.
A sárgaborsó lisztből és a vízből, palacsinta tészta sűrűségű masszát keverünk amelyet sózunk, borsózunk, vagy tehetünk bele tetszőleges zöldfűszereket is.
Kétfázisú panírozást hajtunk végre.
A sajtot kb. 1 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk, amelyeket először alaposan megforgatunk a sárgaborsó lisztben, majd a masszába mártunk és a felforrósított kókusz olajban, teflon edényben aranybarnára sütünk.
Óvatosan forgassuk, mert ugyanúgy folyik, mint a hagyományos sajt. Ne villával szúrjuk, hanem lapáttal helyezzük az olajba és szintén a lapáttal forgassuk.
Melegen a legfinomabb, utána ugyanúgy visszakeményedik, mint a hagyományos sajt.
A helyes ételtársítás szabályai szerint ( növényi fehérje), zöld körettel, vagy friss, vegyes, idény salátával fogyasszuk!


Fittanyuka - Lúgostó ételek a facebookon

2 megjegyzés:

Pilchard írta...

Kedves Emi!
A rántott sajtod csodásan néz ki,de most mérges is lettem egy pillanatra.Na meg ne ijedj,nem Rád :-)Nekem nagyon szimpatikus hogy ennyire egészségesen próbálsz enni(bár nem vagyok biztos benne hogy minden olyan egészséges mint ahogy gondolod),de most konkrétan az jutott eszembe hogy ki tudja megfizetni a kókuszolajat,pálmaolajat?,nem hiszem hogy manapság sokan megengedhetik maguknak ezt manapság,ugyanakkor a következő percben meg már az jutott eszembe hogy de hát nem eszünk minden nap olajban sült ételt,szóval mégiscsak megfizethető ha így nézzük.De vegyük azt hogy alapvetően heti egyszer eszünk mondjuk olajban sült rántott húst,de mi van a főzéssel,hiszen azért sok étel elkészítéséhez használni kell olajat.Kinek higgyek? A neten több cikket olvastam hogy a kókusz és pálmaolaj egyáltalán nem egészséges,a margarin nem kérdés számomra,az olajjal is szkeptikus vagyok,bár napraforgóolajat használok a főzéshez,de már nem tudom hogy mi lenne a jó. Azt is tudom hogy sokszor csak biznisz áll a háttérben,pont ezért nem tudom eldönteni hogy kinek higgyek.
Egyébként Te tökéletesen megbízol ebben a szlovák cégben? Honnan tudod hogy ezek tutira egészségesek?

Szabóné Papp Emőke írta...

Kedves Pilchard!

Ajánlom még figyelmedbe a következő oldalt ahol a kókusz olajról olvashatsz:www.kokuszdieta.hu
Megértem a kétségeidet és azt is tudom, hogy minden ami kicsit is egészségesebb az átlagnál jóval magasabb árfekvésű ( ez sem véletlen, mert nem az egészség a fő cél az élelmiszer és gyógyszeripar számára).
Javaslom, hogy sütéshez használd a kókusz olajat,( és ezt ténlyeg többször felhasználod, mert a sütés során nem keletkeznek rákkeltő toxinok). Főzéshez, költség kímélés gyanánt az étolajat és salátkra vagy utólag a nem túl forró ételeket meglocsolni, pedig valamelyik hidegen sajtolt olajat.
Munkám során számtalanszor tapasztalom, hogy a tej,-tojás étel allergiások, még főleg a diétájuk elején, tanácstalanok, nem tudják mit és hogyan ehetnének. Ez a növényi sajt egy nagyon jó alternatíva ezeknek a felnőtteknek és gyerekeknek. Mert mindenki ragaszkodik a hagyományos ízekhez. Én a recepteket és életmód tippeket amelyeket megosztok veletek, nem saját kútfőből veszem. Egyik nagy példaképem, tanítom: Dr. Robert Young sejtbiológus, kutató, természetgyógyász akinek a könyvei, publikációi mögött nagyon sok kutató munka, tanulmány ál. ( pl:élő vércsepp analízis, Ph diéta, stb.). Igen hiszem , hogy ezek az ételek egészségesebbek a civilizációs, feldolgozott,állati fehérjékben bővelkedő, agyon finomított ételeknél. És a táplálkozásásunknak tudatosnak kell lennie, mert valóban egy olyan világban élünk ahol mindenki valamit elad,reklámoz.Vannak írányvonalak amelyek utat mutatnak, de mindenkinek magának kell megtalálnia, kitapasztalnia, hogy mi a jó a szervezete számára.
Nekem ez az út bevállt, segített, több energiát, egészséget adott és azért osztom meg, hogy hátha még valakinek, valakiknek segíthet:)
Remélem egy kicsit tudtam segíteni.
Abban higgy, amit kipróbáltál, megtapasztaltál és úgy érezted, hogy ez jó a számodra, a szervezeted és a családod számára. Mert, nem vagyunk egyformák.