Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. április 29., vasárnap

Spenótos Rakott Hajdina


A hajdinát lehet szeretni, vagy nagyon nem szeretni:)! Jellegzetes, karakteres íze miatt sokan nem fogyasztják, pedig szuper egészséges!

Tipp:
Kezdjük azzal a tulajdonságával, hogy hiába sorolják a gabonák közé, a hajdina tulajdonképpen nem egy gabona fajta, hanem mag termés, ebből következik, hogy gluténmentes és nagyon alacsony a szénhidrát tartalma, rost tartalma viszont annál magasabb.
Vitamin tartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitamin forrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz.
Elődeink gyógynövényként fogyasztották ( gyomor, májbántalmaknál) és a szegények eledelének tartották.
Megsúgom, hogy a világosabb színű hajdina sokkal lágyabb ízű, nem annyira karakteres.

Ezt a rakott ételt készítettem belőle ( inspiráció és forrás: Ízek és érzések áprilisi száma ), amelyre gyakorlatilag két napig rájártunk.


Hozzávalók:

200 g hajdina
150 g morzsolt kukorica ( konzerv)
100 g spenót
300 g natúr tofu
250 ml növényi tejszín
1 kk himalaya só
1 evőkanálnyi bio margarin
1 evőkanálnyi hidegen sajtolt napraforgó olaj
1 cikk fokhagyma
növényi sajt a tetejére ( elhagyható)
1 db bio leves kocka

A hajdinát alaposan megmossuk és kétszeres mennyiségű vízben a leves kockával együtt puhára főzzük. Hozzákeverjük a margarint és hagyjuk kicsit hűlni.
A tofut a sóval, növényi tejszínnel, olajjal, préselt fokhagymával krémesre turmixoljuk, majd hozzákeverjük a kukorica szemeket.
A megtisztított spenót leveleket pároló edényben megpároljuk.
Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés  margarinnal és bele rétegeljük a hajdinát, rá a lecsöpögtetett spenót leveleket és a tetejére a kukoricás tofukrém kerül.
A tetejére reszelhetünk növényi sajtot.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 25 percig sütjük.
Hidegen-melegen kitűnő egy tál friss saláta kíséretében. Ráadásként meglocsolhatjuk növényi tejszínnel vagy tejföllel.

Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

Nincsenek megjegyzések: