Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. október 25., vasárnap

Vegán ebéd menü

Nem tüntem el csupán megint a szokásos rohanós hét nem igazán főztem , csak egyszerű dolgokat: főzelék, saláta, pirított tofu, szóval semmi extra.
Viszont a hétvégén behoztam az elmaradást, ebédet főztünk és volt egy kis ünneplés is a rokonokkal , elmaradt szülinap, miegymás:)

Menü:

Leves :

Zöldségleves kapros "túró" Tofu gombócal

2-ik Fogás:

Barnarizs - Zöldséges  ragu Pirított Szejtán csíkkal

Desszert:

Kókuszos kocka


És akkor sorban:)


Zöldségleves kapros "túró" Tofu gombócal:



Hozzávalók:

2-3 db krumpli
3 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1/2 közepes zeller gumó
Vegán mix
3 evőkanál olíva olaj
1,5 l víz
aprított petrezselyem zöld
1/2 citrom leve

Kapros tofu gombóc

125 g natúr tofu
3 evőkanál tönköly búza dara
csipet só
szárított kapor
2 evőkanál olíva olaj


A zöldségeket felaprítjuk és az olíva olajon a vega mixel kb. 5 percig pároljuk.
Majd felöntjük a vízzel és kb. 15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

A tofut sajt reszelőn lereszeljük és az olíva olajjal a sóval, kaporral és a darával összedolgozzuk. Kis gombócokat formálunk belőlük és forrásban lévő vizben kifőzzük. Akkor van készen amikor feljönnek a víz tetejére.
Amikor elkészült a leves, citrom lével savanyítjuk, utó fűszerezzük, bele szorjuk a petrezselyem zöldet és a gombócokkal együtt tálaljuk.


Barnarizs - Zöldséges  Ragu pirított szejtán csíkkal




Hozzávalók:

150 g barnarizs
1 db kisebb cukkini
1 db piros kaliforniai paprika
1 kisebb padlizsán
1 kis fej hagyma
2 cikk fokhagyma
örölt fekete bors
tengeri só
125 g szejtán
grill fűszer
4 evőkanál oliva olaj

Az előző este beáztatott barna rizst dupla mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük, kb. 40 percig.
A zöldségeket kockára vágjuk, a kaliforniai paprikát szintén apró kockára vágjuk.
Az olíva olajon előszőr megfuttajuk a hagymát majd hozzáadjuk a többi zöldséget és  sóval ,  kevés vízzel puhára pároljuk a zöldségeket, majd fűszerezzük a fekete borsal és a préselt fokhagymával.
A szejtánt csíkokra vágjuk és a felhevíttett olajon megpirítjuk, majd fűszerezzük a grill fűszerkeverékkel.
Amikor mindhárom komponensünket elkészítettük öszzekeverjük és valamilyen friss aprított zöldfűszerrel  tálaljuk.


Vegán Kókuszos kocka


A süti sütésnél természetesen volt segítségem is ami a maradékok eltakarítását jelenti:)
Viszonylag gyorsan elkészül, nem sokat matattam vele.

Tésztának a sima kevert tésztám receptjét használtam. Lám-lám mennyi féle sütit lehet belőle kihozni.

Hozzávalók:

250 g teljes kiörlésű tönköly liszt
100 g barna cukor
késhegynyi bourbon vanília kivonat ( biobolt)
1 tasak foszfát mentes sütőpor
késhegynyi szódabikarbona
6 evőkanál sima olaj
3 dl növényi tej
1/2 citrom leve és reszelt héja.


Előszőr a száraz hozzávalókat ( liszt, cukor citromhéj, sütőpor) keverjük össze, majd jöhetnek a nedves hozzávalók: Tej, olaj és keverőgéppel összedolgozzuk.
Szögletes sütőformában előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt tetszőleges nagyságú szeleteket ( kockákat ) vágunk.


Kakaó bevonat:

125 g bio margarin ( nem hidrogénezett)
4-5 evőkanál kakaó por vagy karob por ( én fele-fele arányban csináltam)
1 evőkanál tönköly liszt
1 bögre növényi tej


Kókuszreszelék: 1 tasaknyi

A lisztet a növényi tejjel csomómentesre keverjük és beleszórjuk a kakaó és karobpor ,hozzáadjuk a margarint és állandó keverés mellett homogén állagúvá keverjük. Ha szükséges hozzáadunk még kevés vizet.

A kockákat beleforgatjuk a kakaó bevonónkba és utánna meghempergetjük a kókusz reszelékben.


És íme a Kis Kuktám munka közben:



Nincsenek megjegyzések: