Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. november 26., csütörtök

Uzsonna kiflik

Amikor az ember napközben úton van, vagy éppen dolgozik és megéhezik, sokszor jól jönne ha lenne valami péksüti amit gyorsan "bekaphat".
 Sajnos amiket a péksüteményes kisboltok árulnak azok tele vannak mindenféle lisztjavítókkal, ilyen-olyan emulgáló szerekkel, feljavított liszttel és túl sok sóval .
Arról nemis beszélve, hogy a legtöbb "teljeskiőrlésű " lisztből készült termék malátával vagy más színezővel festett lisztből készűl.
A másik fontos tényező amit ha lehet kerülni kellenne vagy csökkenteni : az élesztős termékek fogyasztása, akinek van bármilyen gombás problémája, akár candida az tudhatja, hogy nem célszerű, sőt kifejezetten nem ajánlott élesztővel készűlt ételeket fogyasztania.
Tapasztalatból tudom, hogy a borkősóval, vagy a foszfátmentes sütőporral, szódabikarbónával készült sütemények, kiflik, stb. is ugyanolyan finomak és "felnőnek" sütés közben.
Amikor pizzát sütök például, mindig picit többet készítek és egyrészét lefagyasztom , hogy amikor nincs időm akkor csak kiveszem, kiolvad és gyorsan kisütöm a friss, illatos kifliket vagy buktákat és bátran adom akár a kislányomnak is ( ő kifejezetten érzékeny a élelmiszeripar vegyi anyagaira), hiszen tudom, hogy  mit tartalmaz, mert énmagam  gyúrtam:)



Hozzávalók:

250 g teljeskiőrlésű búza vagy tönköly liszt
250 g világos tönköly liszt
3-4 evőkanál hidegen sajtolt olaj
1 kávéskanál tengeri só
2 dl víz
1 tasak foszfátmentes sütőpor


Töltelék:

Zakuszka


A hozzávalókból jól gyúrható tésztát gyúrunk, addig dolgozzuk amíg nem ragad, pár percig pihentetjük, majd két cipót formálunk, mindkettőt kerek, kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és ha kifliket készítünk cikkeket vágunk, mindegyik közepére teszünk egy kávéskanálnyi zakuszkát és feltekerjük.

TIPP:
Ha azt szeretnénk, hogy fényesek legyenek és nem szeretnénk tojásfehérjét használni akkor lenmagfőzetet készíthetünk, olyan állaga lesz a főzetnek, mint a tojásfehérjének és ezzel is megkenhetjük a péksütiket, szórhatunk a tetejére köménymagot, mákot, stb.  Én most natúr hagytam.

Előmelegített sütőben 180-200 fokon 20 perc alatt kisütjük.



Nincsenek megjegyzések: