Említettem, hogy nagyon szeretem a padlizsán krémet:)! Nyár nem múlhat el a kinti grillen sütött padlizsánból készített krém nélkül.
Ha hozzáfog az ember érdemes nagyobb adagot készíteni. Mint említettem akkor a legjellegzetesebb az íze amikor kint parázson sütjük meg a padlizsánokat!
Régen anyukám mindig kint sütötte a kertben, ő viszont több kg. padlizsánt megsütött és télire is rakott el belőle.
Most csak kis adagot készítettem és sütőben, nem parázson.
Hozzávalók:
2-3 db padlizsán
1/2 kávéskanál só
1/2 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1/2 citrom leve
5-6 evő kanál olíva olaj, vagy hidegen sajtolt napraforgó olaj
A padlizsánokat megmossuk, megszurkáljuk ( fontos lépés:), előfordult, hogy kihagytam és felrobbantak a sütőben, vacsora helyett a sütőt takarítottam...
Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, időnként megforgatjuk. Legfinomabb, akkor lesz jellegzetes íze, ha kint sütjük a parázson a padlizsánokat!
Ha megsültek, picit hűlni hagyjuk és le húzzuk a héját, majd a padlizsán húsokat bot mixerrel, picit darabosra turmixoljuk.
Vagy hagyományos fa késsel aprítjuk, ahogyan Erdélyben is teszik, akkor lesz igazán darabos.
Vagy hagyományos fa késsel aprítjuk, ahogyan Erdélyben is teszik, akkor lesz igazán darabos.
Belereszeljük a hagymát, fokhagymát, sózzuk és apránként adjuk hozzá az olíva olajat miközben folyamatosan kavarjuk. Citrom lével mégegyszer összekeverjük.
Kitűnő pirítóssal, paradicsommal, kétszersülttel, kenyérrel.
Akár előételnek is adható , vagy saláta mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése