Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. július 23., csütörtök

Padlizsán krém erdélyiesen




Említettem, hogy nagyon szeretem a padlizsán krémet:)! Nyár nem múlhat el a kinti grillen sütött padlizsánból készített krém nélkül.
Ha hozzáfog az ember érdemes nagyobb adagot készíteni. Mint említettem akkor a legjellegzetesebb az íze amikor kint parázson sütjük meg a padlizsánokat!
Régen anyukám mindig kint sütötte a kertben, ő viszont több kg. padlizsánt megsütött és télire is rakott el belőle.
Most csak kis adagot készítettem és sütőben, nem parázson.


Hozzávalók:


2-3 db padlizsán
1/2 kávéskanál só
1/2 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1/2 citrom leve
5-6 evő kanál olíva olaj, vagy hidegen sajtolt napraforgó olaj

A padlizsánokat megmossuk, megszurkáljuk ( fontos lépés:), előfordult, hogy kihagytam és felrobbantak a sütőben, vacsora helyett a sütőt takarítottam...
Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, időnként megforgatjuk. Legfinomabb, akkor lesz jellegzetes íze, ha kint sütjük a parázson a padlizsánokat!
Ha megsültek, picit hűlni hagyjuk és le húzzuk a héját, majd a padlizsán húsokat bot mixerrel, picit darabosra turmixoljuk.
Vagy hagyományos fa késsel aprítjuk, ahogyan Erdélyben is teszik, akkor lesz igazán darabos.
Belereszeljük a hagymát, fokhagymát, sózzuk és apránként adjuk hozzá az olíva olajat miközben folyamatosan kavarjuk. Citrom lével mégegyszer összekeverjük.
Kitűnő pirítóssal, paradicsommal, kétszersülttel, kenyérrel.
Akár előételnek is adható , vagy saláta mellé.
 

Nincsenek megjegyzések: