Jó volt találkozni és megismerni a többieket, ősz intén már a következő találkozót várom! Bevallom picit fárasztó volt a készűlődés és izgultam is, de megérte! Úgy gondolom végeredményben jól sikerűl, kíváncsían várom majd az értékeléseket !:)
Akkor íme a péntek esti menüm:
Welcome drink:
Extra szűz P'ina Colada
Előétel:
Sült Paprika krémmel töltött zöldségek, ropogos magvas kenyérrel.
Főétel:
Erdei gombákkal töltött "tejszínes", zsenge karaláb, szélesmetélttel
Desszert:
Fekete áfonyás "túró" ( tofu ) torta
Íme a fotók és a receptek:
Asztaldísz és a terítés, habár a fotó nem a legjobb, mert csak részletet mutat:
Welcome drink:
Extra szűz Pína Colada
Hozzávalók:
1/2 friss ananász húsa
250 ml zabtejszín
jégkocka
kevéske málnaszörp
Az ananász húsát felkockázzuk és a jéggel ananászlével és a zabtejszínnel összeturmixoljuk. A koktélos pohár aljára teszünk keveset a felkockázott ananász húsából is és ráöntjük az italt. Majd igazi ananásszal díszítjük és a tetejére kevés málna vagy grenadine szörpöt csurgatunk ( 1 kávéskanálnyit).
Előétel:
Sült paprika krém:
Hozzávalók:
3 db piros húsú paprika ( kápia, vagy kalifornia paprika)
2 db sárga húsú paprika
250 g natúr tofu
1/2 kávéskanál tengeri só
3-4 evőkanál olíva olaj
1 cikk fokhagyma
1/2 citrom leve
pár szál snidling
A paprikákat, megszúrkáljuk és előmelegített sütőben megsütjük. Majd miután megsűltek és kihűltek, lehéjjazzuk őket. Feldaraboljuk, vagy reszeljük a tofut és a paprikával, majd a többi hozzávalóval alaposan összeturmixoljuk. Snidlinget felaprítjuk és beleszórjuk. Hütőben alaposan lehűtjük és nyomózsákba töltjük, majd tetszőlegesen választott zöldségekbe töltjük, én a koktél paradicsomot, zellerszárat és a paprikát választottam. Rozsos, magvas kenyeret pirítunk hozzá és együtt tálaljuk.
Főétel:
Erdei gombákkal töltött zsenge" tejszínes" karaláb szélesmetélttel
Az erdei gombákat azért választottam, mert nagyon finom aromájuk van, mindamellett pedig az erdei gombákat nem kezelik vegyszerekkel.
A karaláb szezonja pedig most van így tavasszal, ezért ez egy szezonális étel, zsenge karalábból finom.
Hozzávalók:
6 db nagyobb friss karaláb
500 g fagyasztott erdei gomba
125 g barnarizs
4 szál újhagyma
4 evőkanál olíva olaj
1 evőkanálnyi bio , nem hidrogénezett margarin
3x250 ml szója tejszín
2 evőkanál zabliszt
2 kávéskanál tengeri só
vegamix
1/2 kávéskanálnyi rozmaring
késhegynyi fekete bors
friss zöld petrezselyem
2 cikk fokhagyma
algás szélesmetélt , tönköly tésztából 250 g.
A karalábokat megtisztítjuk a leveleitől és a héjjától, majd karalábvájóval kiszedjük a belsejét, kb 1 cm-es falat hagyunk neki. ( a kiszedet részeket nem dobjuk el, mert a tejszínes öntetbe is teszünk, a maradékból, pedig levest főzhetünk). Egy edénybe újjnyi vizet öntünk, beleszórjuk a vegamixet és a karalábokat kb. 15-20 percig előpároljuk. Az előre beáztatott barnarizst kevés sóval puhára főzzük.
Az erdei gombát miután kiengedett, megmossuk és apróra vágjuk. Az újhagymát szintén felaprítjuk és az olíva olajon megfuttajuk, majd rádobjuk a gombát és együtt pároljuk. Sózzuk, borsózzuk és fűszerezzük a rozmaringgal, belepréseljük a fokhagymát is. Lefedve addig pároljuk amíg a gomba kellőképpen megpuhul. Majd a leszűrt barnarizst hozzá keverjük. 1 evőkanálnyi szójatejszínt is hozzákeverünk a masszához.
A kivájt karalábok üregébe töltjük az erdei gombás tölteléket.
A karalábokat tűzálló tálba tesszük, tetejükre kevéske margarint teszünk, az edény aljára öntünk 1-2 dl vízet és alufóliával letakarva, előmelegített sütőben még 15 percig pároljuk.
Ezalatt megcsináljuk a tejszínes öntetet.
A karaláb belső, kiszedett részeit kevés olajon pároljuk 4-5 percig, majd sózzuk, erre ráöntjük a szójatejszínt és lefedjük. Megvárjuk amíg felforr, majd egy külön edényben a zablisztet elkeverjük csomómentesre a zablisztel és ezzel besűrítjük a szójatejszínt. Belepréselünk 2 cikk fokhagymát.
A sütőből kivesszük a töltött karalábokat és ráöntjük a tejszínes öntetet és a kifőtt szélesmetélttel együtt tálaljuk.
Folyt.köv a deszerttel és a jó társasággal ( fotó):)......
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése