A mai nap egy nagyon értékes és olcsó gabonát helyeztem előtérbe és ez nem más, mint az árpa.
Már az ókorban ismerték és nagy becsben tartották, mivel a meleg égövi népek kedvenc eledele ( volt).
Ugyanis hűtő hatású gabona. Ezért ajánlatos nyáron minél többször fogyasztani. Természetesen élettani hatásai is ismertek: magas a fehérje, ásványianyag és nyomelem tartalma.
Vízelethajtó és az egyik legjobb lúgosító gabonaféle, sok benne a B vitamin ( B1, B2, B5, B6, és E vitamin). Javítja a bélműködést és megszünteti a székrekedést. A szív és érrendszerre van még kitűnő hatással. És ami nem mellékes még, hogy nagyon könnyen emészthető!
Semleges íze miatt szintén sokféleképpen ízesíthető akár a köles.
A mai menü egy példa arra, hogy akár gyümölccsel vagy akár zöldséggel is fogyasztható ez az értékes gabona.
Reggeli:
Árpapehely vörös áfonyával és amaranttal.
Az amarant megint csak egy olyan gabona féle amelyik extra mennyiségben tartalmazza, mint a 4 legfontosabb ásványi anyagot: Magnéziumot, Kálium, Kálcium, és Nátriumot. Ez a reggeli kitünő annak is aki csontritkulásban szenved ugyanis, az árpának és az amaranttnak is magas a szerves kálcium tartalma.
A vörös áfonyának pedig a C vitamin és az antioxidáns tartalma kiemelkedő. Ami nem mellékes, hogy nyers étel és így a szervezet hatékonyabban hasznosítja az értékes összetevőket.
Hozzávalók:
pille árpa pehely
pattogatott amarant
növényi tej
1 kávéskanálnyi méz
aszalt, nem cukrozott vörös áfonya
Egy müzlis tálban az árpapelyhet és az amarantot összekeverjük az előre, pár percre vízbe áztatott aszalt áfonyával, ráöntünk annyi növényi tejet amennyit beszív és kevéske mézzel édesítjük.
Tízorai:
Idény gyümölcs, egyféle.
Ebéd:
"Tejszínes", fokhagymás brokkoli árpa kásával.
Hozzávalók:
1 kis bögre hántolt árpa
1 kis fej brokkoli
200 ml növényi főző tejszín ( nem hidrogénezett)
1/2 kávéskanálnyi tengeri só
1 kávéskanálnyi vega mix, vagy vegantéria
csipet örőlt szerecsendió
1 kávéskanálnyi kukorica keményítő
1-2 cikk fokhagyma
1 dl növényi tej
Az árpát dupla mennyiségű vegamixes vízben 30 perc alatt puhára főzzük.
A brokkolit kevés vízzel egy edényben, lefedve pároljuk, amikor majdnem puha, hozzáöntjük a növényi tejszínt, sózzuk. A kávéskanálnyi kukorica keményítőt egy külön edényben a növényi tejjel simára keverjük és hozzáöntjük a tejszínes brokkolihoz. Fűszerezzük a szerecsendióval, összekeverjük és a végén belepréseljük a fokhagymát, lefedve 2-3 percig főzzük és a megfőtt árpával tálaljuk.
Vacsora:
Tofu rántotta, Vegyes salátával
Recept és fotó itt található!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése